Slovenija > Črna kronika
4917 ogledov

Odkrili 100 kg kokaina, za vsem skupaj stoji "hrvaški Escobar"

Ladja z zabojniki v reškem pristanišču
V mednarodni policijski akciji prijeli združbo osmih moških, ki je tihotapila drogo iz Južne Amerike v EU.

Hrvaški mediji poročajo, da je policija na območju Hrvaške in Slovenije prijela osem moških: 48-letnega državljana Španije, 43-letnega dvojnega državljana BiH in Nizozemske ter šest Hrvatov v starosti 39 do 59 let. 

Preiskala je njihova stanovanja in osebne avtomobile ter 20-tonski zabojnik z mešanimi kovinskimi odpadki v reški luki, kjer so našli 100 paketov kokaina skupne teže 100 kilogramov.

Pred tem so v sklopu iste akcije že zaplenili 150 kilogramov marihuane in 69 tisoč škatlic pretihotapljenih cigaret.  

Tihotapili iz Južne Amerike v EU

Po neuradnih podatkih hrvaških medijev je med osumljenci tudi 47-letni hrvaški državljan Stjepan Prnjat, poznan tudi kot "hrvaški Escobar". 

Proti njemu pa se v Zagrebu odvija sojenje zaradi tihotapljenja mamil iz Južne Amerike v Evropo. Policisti so namreč leta 2007 razbili podobno mednarodno skupino tihotapcev heroina in kokaina, med katerimi je bil tudi Prnjat. 

Osumljeni naj bi delovali v kriminalni združbi, ki je v zabojniki z različnim blagom tihotapila večje količine kokaina iz Južne Amerike v države Evropske unije. 

kokain | Avtor: Shutterstcok Shutterstcok
Policija je osumljence kazensko ovadila hrvaškemu uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Mednarodna akcija "NANA"

V mednarodni policijski operaciji "NANA" proti mreži kriminalcev, znani tudi kot Balkanski kartel, so poleg Hrvaške sodelovale še Slovenija, Nemčija, Nizozemska, Španija, Italija, Panama, Kolumbija ter ameriška Agencija za boj proti drogam DEA ter Europol. 

Hrvaško tožilstvo po poročanju STA navaja, da je kriminalno združenje delovalo med januarjem 2017 in marcem 2018 na Hrvaškem, v Sloveniji ter v drugih državah Evropske unije. Pri prodaji kokaina so za kilogram zahtevali med 21 tisoč in 33 tisoč evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Marta Jezernik 15:22 09.marec 2018.

    Bilo je v bivši Jugi,. V naši vasi je živel možakar, ki je imel lastno žago, ker smo bili blizu Italjanske meje je "švercal" deske v Italijo. Nekoč so mu zaplenili tovornjak poln desk, mož se ni sekiral, rekel je; ...prikaži več "drugič bom peljal dva tovornjaka, pa bo to pokrito". Verjetno je s tem prekupčevalci podobno, nekaj jih bo sicer stalo, da ne bodo pristali v zaporu, pa bodo že nadoknadili z večjimi količinami "šverca".

  • Avatar Leon
    Leon 14:16 09.marec 2018.

    sneg,sneg .................začasno je sneženje prenehalo ,vendar nikoli odnehalo .

  • NeAnonimni 12:29 09.marec 2018.

    Eh, 100kg najdejo.. Mim pa pripeljejo 100T