Slovenija > Črna kronika
10237 ogledov

Odločitev sodišča je padla: Janez Janša je kriv, takšna je kazen

Janez Janša D. M. Janez Janša z odvetnikom Francijem Matozem
Na celjskem okrožnem sodišču se je končalo še eno sojenje nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši.

Bivši direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je prvaka SDS in nekdanjega premiera Ivana Janeza Janšo zasebno tožil najprej zaradi žaljive obdolžitve, nato pa je njegov pooblaščenec Gorazd Fišer zahteval prekvalifikacijo kaznivega dejanja v obrekovanje, za kar nista več zagrožena denarna kazen ali do šest mesecev zapora, temveč denarna kazen ali do eno leto aresta.

Nisem trdil, da ga je s sekiro

Bojan Veselinovič | Avtor: D. M. Zasebni tožnik Bojan Veselinovič in njegov odvetnik Gorazd Fišer D. M.
Kot je znano, je Veselinoviča maja 2021 razžalil tvit, ki ga je Janša objavil kot aktualni predsednik vlade: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike."

S tem naj bi mu očital, da je sokriv za  smrt odgovornega urednika STA Boruta Meška, ki mu je novembra 2009 vročil izredno odpoved zaposlitve. Meško je maja  2010 umrl zaradi raka.  "Nisem trdil, da je Veselinovič umoril Meška z nožem ali s sekiro, je pa prispeval k poslabšanju njegovega zdravja, ko ga je vrgel na cesto," je svoj zapis podrobneje pojasnil Janša.

Kršenje delovnih obveznosti

Veselinovič ves čas vztraja, da je pokojni izgubil službo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti, ko niso ničesar vedeli o njegovi hudi bolezni. Na sojenju sta pričala Alen Pivk, ki je na STA zaposlen od leta 2005, in njegov bivši službeni kolega Uroš Urbanija, ki so ga letos razrešili s položaja v.d. direktorja Televizije Slovenija, v dvorani so predvajali tudi posnetek novinarske konference, ki sta jo 20. oktobra 2009 organizirala Združenje novinarjev in publicistov ter Meško, in na kateri je slednji obtožil Veselinoviča, da je "naredil vse, da bi jaz čim prej zapustil položaj odgovornega urednika".

Prav tako so zavrteli posnetek iz oddaje Odmevi, v katerem je govora o domnevnem šikaniranju Meška, Janšev pooblaščenec, odvetnik Franci Matoz pa je prebral medijske zapise o (ne)financiranju STA.

Odškodnina za poplavljence

Dokazni postopek se je s tem končal in danes so bile na vrsti zaključne besede. Gorazd Fišer je po poročanju Večera med drugim poudaril, da je bilo kaznivo dejanje obrekovanja dokazano, ker da je že iz Janševega zagovora jasno, da se je ob objavi tvita zavedal, "da novinar, na katerega se je tvit nanašal, ni umrl zaradi storjenega kaznivega dejanja umora, in da zasebni tožilec ne more biti sodelavec pri umoru novinarja, saj tega ni bilo".

Sodišču je predlagal, da Janši izreče primerno kazensko sankcijo in Veselinoviču pa prisodi premoženjski zahtevek v višini 7.300 evrov.

Veselinovič po drugi strani ni pričakoval Janševega opravičila in niti denarja ne, zato pa pravično sodbo. Če bi prejel odškodnino, bi jo, je dejal, namenil poplavljenim na območju Gornje Savinjske doline.

Vera v pravično sodbo

Franci Matoz je v sklepnem govoru navedel, da je jasno, kako je bil Meško šikaniran. Njegov klient tudi ni zanikal, da je zapisal sporni tvit, "je pa bilo v času zapisanega tvita veliko informacij v medijih, dobival jih je tudi od njegovih sodelavcev, in mu je bilo jasno, da je Veselinovič Meška šikaniral in je zaradi tega zbolel in umrl. Tvit je zapisal enajst let po Meškovi smrti, ker je želel opozoriti na Veselinovičevo moralo, saj je prav on, ki je tedaj vlado, katere predsednik je bil Janez Janša, obtoževal, da nemoralno ravna s STA, kjer so bili zapleti s financiranjem, pred leti nemoralno ravnal z Meškom".

Janša je pred razglasom sodbe izrazil svojo vero, da bo ta pravična. Po njegovih besedah je Meško umrl zaradi raka, po tistem, ko je bil nesramno vržen na cesto, še prej je bil na bolniški zaradi šikaniranja, ki ga je nad njim izvajal Veselinovič. "Stres lahko močno pospeši bolezen rak, kar se je pri Mešku tudi zgodilo."

Sodnica Leonida Jager je opoldne prebrala sodbo, po kateri Janši ne bo treba za rešetke, ga je pa doletela denarna kazen v višini 8.000 evrov. O Veselinovičevem premoženjskem zahtevku bo odločeno na pravdi.
 

Komentarjev 84
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 10:41 04.november 2023.

    Janšo bi morali obsoditi na smrt in ga na Tromostovju javno obesiti na kandelaber!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 19:42 03.november 2023.

    Kaj res ne veste državljani da imamo samo še v SDS sekti politike ki so bili lastniki in podrepniki partijske knjižice? To so edini rdeči Kmeri pri nas!

  • www 19:42 03.november 2023.

    Hahahahahahaha, ivanujanezu je slo na jok, ko je dajal izjavo za TV... ktera cmera egotriparska! Hraber je samo na svojem wcju preko tipkovnice!