Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Okoli 40 ljudi ostalo brez stanovanja

1/27
Žurnal24 main
"Zadeva je tragična, nastala je izjemno velika materialna škoda," pravi prevaljski župan Tasič. Brez strehe nad glavo ostalo okoli 40 stanovalcev. 44-letni domačin najverjetneje skušal storiti samomor.

Ob eksploziji plina je bilo stanovanje, v katerem je prišlo do eksplozije, v celoti uničeno, šest stanovanj v tem objektu je bilo poškodovanih, prav tako je bilo poškodovanih šest objektov v bližnji okolici in 14 vozil, ki so bila parkirana na prostoru med objekti. V eksploziji sta bili poleg 44-letnika, ki je utrpel površinske opekline po obrazu in rokah ter poškodbe oči in se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, še dve osebi domnevno lažje poškodovani.

V stanovanju na Prevaljah nad zdravstveno postajo je v torek okoli 23. ure prišlo do eksplozije plina, v kateri se je huje poškodoval 44-letni domačin. Kriminalisti in forenziki so pri ogledu kraja eksplozije, ki je po nestrokovnih ocenah povzročila za okoli 200 tisoč evrov škode, ugotovili, da je 44-letnik najverjetneje skušal narediti samomor.

"Ugotovitve ogleda in zbrano gradivo utemeljeno kažejo, da je 44-letni domačin najverjetneje poskušal storiti samomor," so sporočili iz PU Slovenj Gradec. Kriminalisti bodo zato zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti zoper 44-letnika podali kazensko ovadbo.

"Požar je bil pogašen okoli druge ure zjutraj. Škoda je ogromna, zelo poškodovana sta zdravstveni dom in stanovanjski objekt nad njim, pa tudi sosednji objekti in avtomobili, parkirani v bližini. Škoda je neprecenljiva,"
je o včerajšnji intervenciji na Prevaljah povedal Andrej Stermec iz KGZ Ravne na Koroškem.

Fotografije posledic eksplozije in požara si oglejte tu in v zavihku Galerija.

V poslopju je zdravstveni dom, nad njim pa so v dveh etažah stanovanja.  Za zdaj še ne vedo, ali je eksplodiral zemeljski plin ali plinska jeklenka.

Popoldne pa je v občini Slovenj Gradec prišlo še do ene eksplozije, v naselju Spodnji Razbor je ob 17.01 uri eksplodirala plinska jeklenka. Poškodovana bi bila ena oseba, policisti pa o dogodku še zbirajo obvestila.

Eden s hujšimi opeklinami
Poškodovanim so nujno medicinsko pomoč nudili reševalci z Raven na Koroškem. V eksploziji sta bili poleg 44-letnika, ki je utrpel površinske opekline po obrazu in rokah ter poškodbe oči in se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, še dve osebi domnevno lažje poškodovani.

Požar je pogasilo 25 poklicnih gasilcev KGZ Ravne na Koroškem in gasilci PGD Prevalje, zaprli so dovod zemeljskega plina in pregledali stanovanja. Na kraju dogodka je bil tudi dežurni predstavnik Petrola energetike, ki je skupaj z gasilci pregledal kotlovnico in dovode zemeljskega plina, so še sporočili iz Urada RS za zaščito in reševanje.

Stanovanja neuporabna
Prevaljski župan Matija Tasič nam je povedal, da je bilo 14 stanovanj, ki so zdaj neuporabna, praktično novih. Zgradili so jih pred leti, ko so obnovili postajo zdravstvenega doma. 

Eksplozija je uničila tudi zgornjo etažo stanovanj, ogromna škoda je bila povzročena na sosednjih stanovanjskih objektih (uničeno pohištvo, razbita stekla) in 14 avtomobilih.

Preden se bodo stanovalci lahko vselili, bo najverjetneje minilo še nekaj časa.

"Stanovanja v etaži, kjer je prišlo do požara, absolutno niso primerna za bivanje.  Vprašanje, ali bo v roku 14 dni kakšno stanovanje primerno za bivanje,"
nam je povedal Stermec.

Upali smo, da je škoda manjša. Zdaj pa, ko gledamo pri svetlem, se vidijo vse razsežnosti. Vseeno je bila velika sreča, da je do eksplozije prišlo ponoči, saj se v tem hodniku otroci velikokrat igrajo. V ogromni nesreči je bilo tudi malo sreče.
Matija Tasič, župan Občine Prevalje

Občina takoj zavihala rokave
"Izredno gre pohvaliti občino, saj so takoj pristopili in so takoj začeli urejati nadomestna stanovanja. Pokazalo se je, da delajo v pravi smeri,"
je dobro sodelovanje izpostavil Stermec.

Predstavniki občine so organizirali prenočišča za vse stanovalce v bližnjem gostišču, vendar so se ti odločili za nastanitev pri sorodnikih.

In občinarji se pri tem niso ustavili. Imenovali so že komisijo za odpravo posledic eksplozije. Njena prva naloga je zagotovitev začasne namestitve. Prizadetih je kar okoli 40 stanovalcev.

"Sanacija bo trajala kar nekaj časa, saj še ne vemo vzroka eksplozije. Ko bodo znane ugotovitve kriminalistov, kar naj bi bilo tekom dneva, bodo z upraviteljem stanovanj naredili načrt za sanacijo. Naloga komisije je tudi sanacija okoliških stavb," je za zurnal24.si dejal prevaljski župan Tasič.

Pacienti začasno na Ravne
V razsulu je tudi zdravstvena postaja Prevalje. Razbito je pohištvo, stekla, luči. Začasno se bodo morali vsi pacienti odpraviti v zdravstveni dom v Ravnah na Koroškem. Tasič predvideva, da bi se sanacija zdravstvene postaje lahko začela po ogledu kriminalistov oziroma jutri: "Zdravstveno postajo bo tako najverjetneje možno uporabljati že v dnevu ali dveh."

Požar sta pogasila dva poklicna gasilca Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem in 23 prostovoljnih gasilcev s Prevalj, so še sporočili s Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.