Slovenija > Črna kronika
27 ogledov

"Omrežja so raj za pedofile"

razno 28.08.13. druzabna omrezja, internet, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Razne klepetalnice in družbena omrežja pedofilom omogočajo neomejen dostop do otrok. Pomembno vlogo pri zaščiti odigrajo starši.

Pred dnevi je po Facebooku zaokrožilo opozorilo mame z naslovom, da je v Mariboru pedofil, ki da je njenega 12-letnega sina nagovarjal k spolnim odnosom. Ob tem je navedla ime in priimek ter druge osebne podatke domnevnega pedofila ter celo, kje naj bi bil zaposlen.
 
Na Policijski upravi Maribor so nam potrdili, da so prijeli prijavo tega primera in da kriminalisti obravnavajo sum spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Kazenski zakonik inkriminira namreč tudi nagovarjanje oseb, mlajših od 15 let, "prek informacijskih ali komunikacijskih tehnologij za srečanje s ciljem spolne zlorabe".

Starši imajo odločilno vlogo

"Seveda pa morajo svojo vlogo pri zaščiti otrok opraviti tudi starši in ravnati odgovorno s tem, kdaj otroku dovoliti uporabo Facebooka in ostalih podobnih socialnih omrežij in klepetalnic," ob tem opozarja predstavnik za odnose z javnostmi pri Policijski upravi Maribor Miran Šadl.

Če otrok staršem pove, da ga je nekdo nadlegoval prek spleta, ali to starši ugotovijo sami, morajo o tem obvestiti policijo – v nasprotju z mamo, ki je opozarjala pred domnevnim pedofilom, hkrati pa zapisala, da zadeve ne bo prijavila policiji, "ker so moje izkušnje z našim sistemom neopisljivo katastrofalne". Zlorabo lahko prijavite tudi na Safe.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.