Slovenija > Črna kronika
426 ogledov

Na pošti grozil s pištolo, da bi prišel do denarja za drogo

Rop pošte na Poljanskem nasipu v Ljubljani Saša Despot Fotografija je simbolična.
Policisti so predstavili podrobnosti ropov poštev v Veržeju in Trnovski vasi.

20. novembra okoli 16.30 so bili murskosoboški policisti obveščeni o oboroženem ropu pošte v Veržeju, 12. decembra okoli 16.50  pa še o oboroženem ropu pošte v Trnovski vasi.

"Storilec, ki je bil zamaskiran in oborožen s pištolo, je vstopil v poslovalnico pošte v Veržeju in izvršil rop," so pojasnili pri PU Murska Sobota. "Pri tem si je protipravno prilastil okoli 6.800 evrov."

Storilec se je policijskim blokadam izmaknil

Murskosoboški policisti so takoj postavili blokade s policijskimi patruljami, z namenom izsleditve storilca, vendar se je storilec takrat policijskim patruljam izmaknil ter pobegnil.

"Kriminalisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in z ogledom ter z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bil neznani storilec oblečen v jakno maskirne barve s kapuco, hlače sive barve in obut v črne čevlje," pišejo pri PU Murska Sobota. "Storilec je prišel v poslovalnico pošte v Veržeju, kjer je s pištolo zagrozil poštni delavki in iz pošte odtujil denar. Zaradi dobrih varnostnih mehanizmov se je med begom storilca sprožil varnostni sistem. Zaradi tega je storilec denar odvrgel pri bližnjem pokopališču v Veržeju in od tam pobegnil v neznano."

Med preiskovanjem kaznivega dejanja so kriminalisti izdelali fotorobota storilca in ga posredovali javnosti. "Prav tako pa so kriminalisti med ogledom kraja kaznivega dejanja zavarovali več sledi," razlagajo pri PU Murska Sobota. "25. novembra so na podlagi zbranih obvestil in pri pregledu širše okolice, na obrobju naselja Veržej, v smeri reke Mure, našli oblačila, ki jih je neznani storilec po storitvi dejanja odvrgel. Oblačila in sledovi so bili zavarovani in poslani na Nacionalni forenzični laboratorij v preiskavo."

Policijsko vozilo policija sirena policisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Kriminalisti so po prejemu izsledkov preiskave Nacionalnega forenzičnega laboratorija zoper navedenega na Okrožno držano tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje ropa.

V Trnovski vasi ropar prijet po izvršenem dejanju

12. decembra okoli 16.50 so bili murskosoboški policisti obveščeni še o ropu pošte v Trnovski vasi. "Storilec, ki je bil zamaskiran in oborožen s pištolo, je vstopil v poslovalnico pošte in izvršil rop," razlagajo pri PU Murska Sobota. "Pri tem si je protipravno prilastil okoli 1.300,00 evrov."

Ker je policija že bila obveščena o podobnem ropu v Veržeju, so tudi v tem primeru takoj obvestili vse policijske patrulje na območju obeh policijskih uprav in začeli z izvajanjem ukrepov za izsleditev storilca. "Kriminalisti in policisti so z ogledom kraja kaznivega dejanja in zbiranjem obvestil potrdili, da je dejanje izvršil osumljeni 32-letni moški, državljan Slovenije, doma iz območja uprave enote Murska Sobota," 

Istega dne ob 18.33 uri so policisti osumljenca izsledili in prijeli ter mu odvzeli prostost.

Prepoznali so ga s pomočjo videoposnetkov

"Da je dejanje storil navedeni osumljenec, je bilo nesporno potrjeno s pregledom posnetkov video nadzornega sistema poštnih poslovalnic, informacij občanov, ki so v bližini kraja storjenega kaznivega dejanja opazili osebni avtomobil, s katerim je po storjenem dejanju pobegnil s kraja in opravljenimi hišnimi preiskavami, v okviru katerih so bili zavarovani in zaseženi predmeti, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku," navajajo pri PU Murska Sobota.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Fotografija je simbolična. Saša Despot

Murskosoboški kriminalisti in policisti so 16. decembra pri pregledu širše okolice v smeri bega storilca, našli oblačila, ki jih je nosil med izvršitvijo kaznivega dejanja in jih je neposredno po storitvi kaznivega dejanja tam odvrgel. "Orožja, ki ga je uporabil pri izvršitvi kaznivih dejanj, do sedaj nismo našli," so še sporočili s PU Murska Sobota. "Oblačila so bila zavarovana in poslana v Nacionalni forenzično laboratorij v Ljubljano, kjer bodo opravljene potrebne preiskave."

Grozi mu od enega do desetih let zapora

Policija tako nadaljuje s preiskavo, osumljeni je specialni povratnik kaznivih dejanj z elementi nasilja in kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete. "Večkrat je bil že pravnomočno obsojen na različne zaporne kazni," razlagajo pri PU Murska Sobota. "Je odvisnik od prepovedanih drog, zato si je z izvrševanjem kaznivih dejanj pridobival sredstva za nakup prepovedane droge."

Osumljenega so mariborski kriminalisti 14. decembra ob 17.00 privedli k dežurni preiskovalni sodnici v Ptuju zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa poštne poslovalnice v Trnovski vasi. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper njega odredila pripor.

Za  posamezno kaznivo dejanje ropa je po členu 206/I členu kazenskega zakonika predpisana kazen zapora v razponu od enega do desetih let.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.