Slovenija > Črna kronika
89 ogledov

Oskrunili kapelico na Šmarni gori

Kolesarja skozi Šmartno Bralka
Policija preiskuje prijavo skrunitve kapelice na Šmarni gori pri Ljubljani. Dejanje je že obsodila Islamska skupnost v Sloveniji. Da gre za dejanje, usmerjeno proti sožitju med verskimi skupnostmi, so ocenili v Slovenski škofovski konferenci.

Na Policijski upravi Ljubljana so dobili prijavo, da so neznanci z napisi Allahu Akhbar in Sharia oskrunili kapelico na Šmarni gori.

Islamska skupnost: To je nesprejemljivo

V Islamski skupnosti v Sloveniji so vandalizem na kapelici ostro obsodili. Takšna dejanja so za njihovo skupnost nesprejemljiva, zato pričakujejo, da bo policija izsledila storilce in ustrezno ukrepala.

S Slovenske škofovske konference pa so sporočili, da z zaskrbljenostjo spremljajo pojave verske nestrpnosti in oskrunitve verskih objektov v Sloveniji, Grafit na kapelici na Šmarni gori razumejo kot dejanje, ki je usmerjeno proti mirnemu sožitju med verskimi skupnostmi v Sloveniji. Zato se pridružujejo pozivu Islamske skupnosti v Sloveniji, naj pristojni državni organi odkrijejo storilce in ustrezno ukrepajo.

V minulem letu več skrunitev verskih objektov in stvari

V začetku leta so neznanci na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani dvakrat odvrgli svinjske glave. Junija je vandal z žaljivimi vsebinami popisal fasado celjske stolnice, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike. V novembru se je neznani storilec spravil na koprsko stolnico, ko je s kladivom razbil stekleno pregrado na oltarju in nato poškodoval dragocen kip Žalostne Matere Božje.

Brglez: V Sloveniji ne sme biti prostora za nestrpnost

Vandalizem nad kapelico na Šmarni gori je ostro obsodil tudi predsednik DZ Milan Brglez. "Gre za nezaslišano dejanje, ki kaže na nestrpnost do verujočih. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za nobeno obliko nestrpnosti," je navedel za STA. Vse državljane in državljanke je pozval, da prihodnost naše države gradimo ne glede na svetovnonazorske razlike, na tistem, kar nas združuje, saj bo naša domovina le tako imela prihodnost.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:00 07.januar 2017.

    čist preprosta zafrkancija,zdaj se pa cerekajo in nikomu ništa,bolj boste sami novinarji škode naredili kot koristi

  • ode 18:59 04.januar 2017.

    Za ta porast so krivi farji sami. Toliko svinjarij, finančnih, moralnih in kriminalnih, kot so jih storili samo v zadnjih letih, pa nobeden obsojen in .zaprt. Čudi me, da še vedno pošiljate svoje otroke k verouku, se pravi, diretno njim v kremplje.

  • Ferluci 12:58 04.januar 2017.

    Ja, res je čudo. Samo v zadnjih nekaj letih, je bilo preko 2.300 napadov na cerkve. Zdaj pa računaj uspešnost iskanja. Torej gre dejansko res za pasivnost iskanja krivcev.