Slovenija > Črna kronika
244 ogledov

Osnovnošolci pretepli vrstnika, pediater napad prijavil policiji

Nasilje, pretep Suzana Kos
Vrstniki pretepli desetletnega priseljenca iz Bosne. Žrtev verbalnega nasilja je bil priseljenec že od začetka šolskega leta. Mama med odmori stražila pred razredom.

Na osnovni šoli na Goriškem so vrstniki pretepli petošolca, ki se je poleti z materjo preselil iz Bosne. Osnovnošolec je žrtev nasilja že dlje časa, poročajo Primorske novice.

"Prekleti Bosanc", "Nimaš za kruh", "Tu ne smeš sedeti", so žaljivke, ki jih je od začetka šolskega leta poslušal deček. Mama je pomoč iskala pri učiteljici, svetovalni službi in ravnatelju, vendar so žalitve  vseeno prerasle v telesno nasilje.  "Prišel je iz šole, večkrat bruhal in tožil, da ga boli glava, zato smo ga peljali v dežurno pediatrično službo," je za Primorske novice povedala mama. Pediater je dogodek prijavil policiji, tri dni kasneje pa je dogodek policiji prijavila tudi šola.

Nestrpni do priseljencev

"V bistvu ni šlo za pretep pač pa za ruvanje," je za zurnal24.si povedal ravnatelj šole, ki razlaga, da je do spora prišlo, ker priseljeni učenec ni hotel zapustitu učilnice v kateri so fantje pripravljali šolsko igro v kateri ni sodelova, zato so "fantje vzeli zadevo v svoje roke."
"Veliko zadev se začenja zunaj šole in se prenesejo na učence.Vedeli smo, da starši učencec v tem razredu ne sodelujejo, da otroke vzgajajo v nekoliko nestrpnem vzdušju in da so do njih precej zaščitniški. Ko je fant pišel v ta razred se je znašel v sredini, kjer ni bil najbolje sprejet," razlaga ravnatelj.

Nasilno vedenje in tudi nestrpnost do drugih narodnost so nekateri učenci izražali že v preteklosti.

Zaradi opominov bi morali prešolati dva učenca

Razred, v katerega hodi deček, je še posebej problematičen. Ker so bile težave že v vrtcu, so jim dali najbolj izkušeno razredničarko, v četrtem razredu pa jih je prevzel učitelj, ki je ukrepal strogo in dosledno. Končalo se je tako, da sta si dva učenca nabrala dovolj vzgojnih opominov, da bi ju morali prešolati, a ju na okoliških šolah nihče ni mogel oziroma želel vpisati. Na vprašanje, ali je učenec v šoli varen, ravnatelj odgovarja:"Zdaj toliko manj, ker bodo starši zaradi tega dogodka še bolj skregani."

Mama stražila med odmori

Letos so dobili dva nova sošolca: poleg fanta, ki so ga pretepli, še dečka, ki ponavlja peti razred.
Za varnost otroka je skrbela mama, ki ji je šola dovolila, da med odmori prihaja v šolo. Da je bila mama na hodniku ob vsakem odmoru je namreč edini način, da si deček sploh upa iz razreda. "Po drugi strani se sprašujem, ali je dobro, da dovolim, da je mama v šoli, saj otrok na ta način dobi neko posebno zaščito, kar lahko še slabše vpliva na odnose s sošolci."

Nujno sodelovanje med starši

Starši učencev, policist, ki se ukvarja z dogodkom v šoli ter ravnatelj se bodo na sestali jutri zvečer in skušali najti skupno rešitev. "Rešitev je le v sodelovanju med starši in šolo, med strpno kuminikacijo med starši in otroki," pravi ravnatelj. O dogajanju je obveščen tudi Center za socialno varnost.

Komentarjev 23
  • Robert Gračner 07:29 18.december 2014.

    Bravo Izudin!! Nebi se mogu strinjat bolj. Treba se je zavedat, da smo vsi v istem sranju, če bomo dovolil, da se ksenofobija razširi med folk še bolj kot se je že itak. Tudi sam spoznavam ksenofobe med svojimi ...prikaži več dolgo letnimi "frendi" in jih odjebavam po kratkem postopku. Veš v čem je pa največja fora, da se tudi in predvsem vi južno Balkanci delite med sabo. A je res tko težko dojet da smo samo ljudje neglede na vero, pedigre in druge nepotrebne vzroke za delitev. Tudi sam vzgajam svoje mulce v netolerantnosti do netolerantnih ter krivice in kar pike dobim, če slučajno izvem, da se kaj takega dogaja v razredu in da tamali niso posredoval in se postavili na stran tašibkega. Ja res je, vse se začne in konča v familiji. Srečno !!

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 19:08 17.december 2014.

    Pri takem zagovoru ravnatelja mi je povsem jasno zakaj je na šoli tako kot je.

  • nostradamus 16:53 17.december 2014.

    ++++