Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Otroke moril povsem priseben?

Najbolj prizadeti in v šoku so zagotovo starši. Pristojni so jim že ponudili pom Žurnal24 main
Napadalec, ki je v jaslih na zahodu Belgije do smrti zabodel tri ljudi, je svoje žrtve načrtno izbiral med najmlajšimi otroci. Državni tožilec je zavrnil navedbe, da je pobegnil iz psihiatrije.

Okoli 10. ure v petek je na vrata otroških jasli v flamskem mestecu St. Gillis pri Dendermondetu na zahodu Belgije potrkal moški izstopajočega videza. Moški z bujnimi rdečimi lasmi in z na črnobelo pobarvanim obrazom. Ko je pri vhodu povedal, da ima nekaj vprašanj, so mu odprli vrata. Vstopil je - oprtan z nahrbtnikom, polnim nožev - in takoj zatem planil na nič hudega sluteče otroke in vzgojiteljice.

 

Cinizem usode ali kaj drugega?

Uradno ime jasli, kjer se je pripetil hud zločin, je Pravljična dežela (Fabeltjesland).

Z nožem je načrtno napadal najmlajše varovance v jaslih, prizanašal pa ni nikomur, ki mu je bil na poti. O številu žrtev in ranjenih najprej ni bilo enotnih sporočil, proti večeru pa je belgijsko notranje ministrstvo sporočilo, da je krvavi pohod terjal življenja treh otrok in ene vzgojiteljice. 15 otrok in ena vzgojiteljica so ranjeni, nekateri med njimi resno. "Vsepovsod je bila kri, kaj takega še nisem videl," je dejal Theo Janssens, mestni podžupan, ki je med prvimi prispel na prizorišče zločina.

Najmlajše žrtve so spale...
Vidno pretreseni Janssen je popoldne na tiskovni konferenci povedal, da se je rdečelasec neposredno usmeril na dojenčke. V času napada je bilo v ustanovi 18 otrok, mlajših od treh let, in šest članov osebja. Najmlajši varovanci so takrat nič hudega sluteč spali na svojih ležiščih. Otroke in osebje, ki so napad preživeli brez hujših posledic, so prepeljali na psihiatrično kliniko.

Ni bil znanec policije
Storilec večkratnega umora je po koncu krvavega pohoda pobegnil s kolesom, vendar so ga poldrugo uro zatem policisti ujeli. Opravili so tudi prvo zaslišanje. Po poročanju časnika Het Laatste Nieuws ima osumljenec kriminalno preteklost. Poročanje časnika je že zavrnil državni tožilec Christian Du Four in dodal, da osumljenec policiji "ni znan". Prav tako je zanikal navedbe nekaterih medijev, da je storilec pred kratkim pobegnil iz psihiatrične bolnišnice. "To ne drži, niti ne drži, da bi bil pod vplivom alkohola ali drog. Je pa res, da je bil po obrazu našminkan".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.