Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Ovadba koprske fakultete

Fakulteta za management v Kopru naj bi nezakonito v absolventski staž vpisala 60 Žurnal24 main
Koprski kriminalisti so vložili kazenske ovadbe zoper odgovorne na fakulteti za management v Kopru. Za fiktiven vpis 600 absolventov naj bi od države nelegalno pridobila 350 tisoč evrov.

Koprski kriminalisti so v avgustu 2010 zaključili z obsežnejšo preiskavo s področja gospodarske kriminalitete in na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper odgovorne osebe ene izmed obalnih fakultet. Neuradno gre za fakulteto za management v Kopru. "V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so člani vodstva ene od obalnih fakultet pri vodenju dalj časa zlorabljali svoj položaj tako, da so med leti 2005 in 2008 odrejali, da je fakulteta vpisala preko 600 študentov neposredno v 'absolventski staž' univerzitetnega študijskega programa," so zapisali v sporočilu za javnost.

Fiktivni vpisi
Sporne vpise je vodstvo fakultete odrejalo, čeprav študentov po veljavni zakonodaji ni mogoče vpisati neposredno v 'absolventski staž', saj ga tako zakon o visokem šolstvu kot tudi drugi predpisi ne predvidevajo. Absolventski staž je le sintagma za pravico, ki daje študentu možnost, da ima status študenta še dvanajst mesecev po zaključku zadnjega semestra. Osumljenci so tako v obdobju od leta 2005 do leta 2008 z zaračunavanjem šolnin, literature in drugih storitev za te študente fakulteti pridobili preko 350 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Zoper pet odgovornih oseb fakultete so podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let. Med ovadenimi sta tudi takratni dekan in v. d. dekana te fakultete zaradi nezakonite podelitve diplom in strokovnih nazivov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.