Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

Ovadbe v Marini

Apartmajsko naselje v portoroški marini so sicer uradno odprli konec junija 2007 Žurnal24 main
Kriminalisti ovadili osebe, ki so sodelovale pri pridobivanju gradbenih dovoljenj za luksuzne objekte v portoroški Marini. Ti stojijo tudi na občinski zemlji

Portorož. Koprski kriminalisti so končali preiskavo s področja gospodarske kriminalitete in na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper direktorja gospodarske družbe z Obale in zoper tri osebe, ki so sodelovale pri pridobivanju dovoljenj za izgradnjo kompleksa objektov, katerega investitor je bila druga družba z Obale. Po naših informacijah gre za primer, ki smo ga prvi razkrili že maja 2008 in ko smo zapisali, da gradbeno dovoljenje za luksuzno apartmajsko naselje v portoroški marini sploh ne bi smelo biti izdano.

Apartmajsko naselje v portoroški marini so sicer uradno odprli konec junija 2007. Objekti pa stojijo tudi na parcelah, ki niso last investitorja (Marine Portorož), pač pa piranske občine oziroma bi morale biti (skladno z zakonom o vodah) prenesene v last države. Naše trditve temeljijo na dokumentih.

Marina sploh ni bila lastnik vseh parcel

Med temeljnimi elementi, na katerih presoja upravna enota odločitev za izdajo gradbenega dovoljenja, je seveda tudi lastništvo parcel, na katerih investitor predvideva gradnjo objektov; izpis iz zemljiške knjige pa jasno kaže, da objekti v portoroški Marini,v katerih je trideset apartmajev, tudi v dolžini več metrov segajo na parcele občine. „Strinjam se, gradbeno dovoljenje sploh ne bi smelo biti izdano,“ nam je pred dvema letoma dejal Ivan Seljak, direktor piranske upravne enote.

Nezakonitosti je botroval interes, ne napake

„Gradbeno dovoljenje je bilo več kot očitno izdano zaradi nekega interesa. V to, za kakšen interes je šlo, pa se ne spuščam,“ je ocenil Jadran Bajec, strokovnjak za področje investicij in pridobivanje upravnih dovoljenj. Prepričan je, da tako elementarne napake naključno pri postopku niso mogoče. Spomnimo, da je podpisnik gradbenih dovoljenj, ki so bila izdana za to apartmajsko naselje Klavdij Mally.

Tudi uporabno dovoljenje ne bi smelo biti izdano

A to še ni vse. Tudi pri uporabnem dovoljenju, ki je bilo izdano za objekte, so se dogajale nenavadne stvari. „Po posnetku izvedenih del je razvidno, da nekaj objektov stoji delno tudi na zemljišču občine Piran, izdano je bilo tudi uporabno dovoljenje, s čemer pa občina ni bila seznanjena,“ priznava Seljak. Uporabno dovoljenje je sicer podpisala vršilka načelnice upravne enote Piran Vojka Bole Delak, dokument pa je pripravil – Klavdij Mally.

Bajec ob tem opozarja tudi na dejstvo, da upravni organ v obrazložitvi odločbe in izdaji uporabnega dovoljenja sploh ni ugotavil ali je skladno z gradbenim dovoljenjem; to bi moral po zakonu seveda storiti. „Komisija je le ugotovila, da so zagotovljeni pogoji za normalno uporabo, ne pa ali je skladno z gradbenim dovoljenjem – to bi moral nedvomno in natančno ugotoviti,“ dodaja.
Piranska občina oškodovana za 200 tisoč evrov

Z izgradnjo navedenega kompleksa objektov v letu 2007 je bila oškodovana občina, in sicer za približno 200.000 evrov, kar predstavlja vrednost delov njenih zemljišč, na katerih je bil izveden nezakonit gradbeni poseg, so sporočili koprski kriminalisti. 

V kriminalistični preiskavi je bilo tudi ugotovljeno, da so tri druge osebe, ki so sodelovale v postopku pridobivanja ustreznih dovoljenj za zgrajen kompleks objektov, podale lažne izjave, da so bili objekti zgrajeni v skladu z gradbenimi dovoljenji ter s tem zavedle delavce pristojne upravne enote, da so izdali še uporabno dovoljenje za objekte. Tudi te tri osumljence so kriminalisti kazensko ovadili za dve kaznivi dejanji Overitve lažne vsebine (po čl. 258. KZ), za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.