Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Ovadbe za goljufe v zdravstvu

Podkupovanje zdravnikov Shutterstock
Kranjski kriminalisti so zaradi zlorabe položaja kazensko ovadili več odgovornih oseb iz storitvenega podjetja in iz gorenjskega zdravstvenega zavoda ter eno pravno osebo. Javnemu zavodu so v zadnjih nekaj letih povzročili veliko premoženjsko škodo. Po neuradnih informacijah gre za Splošno bolnišnico Jesenice.

V jeseniški bolnišnici so zato, da bi v favoriziranemu  storitvenemu  podjetju  pridobili  denarno korist, pred nekaj  leti  zanj  najprej  priredili javni razpis za posel, potem pa mu do prve  polovice letošnjega leta na podlagi tega posla plačevali neustrezne račune. Neustrezne  zato,  ker  je  storitveno  podjetje  zavodu  zaračunavalo tudi neobstoječe  oz.  neizvedene  storitve,  s  čimer je bil zavod oškodovan za približno  1,4  milijone  evrov,  storitveno  podjetje pa je za isti znesek pridobilo protipravno premoženjsko korist.

Kriminalisti  so  ugotovili  še,  da  so  odgovorne  osebe  v favoriziranem storitvenem  podjetju  že  pri  sklepanju  spornega  posla  vedele,  da  do naročnika  ne  bodo mogle izpolniti vseh pogodbenih obveznosti in jih tudi niso, kljub  temu  pa  so  zavodu  izstavljale  račune,  katerih zneski so presegali  vrednost  dejansko opravljenih storitev v zavodu in dobavljenega materiala zavodu.

Razrešeni direktor: Bil sem prenevaren!

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja STA, gre za oškodovanje Splošne bolnišnice Jesenice pod vodstvom bivšega direktorja Igorja Horvata, ki ga je svet zavoda spomladi letos razrešil zaradi malomarnega opravljanja dolžnosti, med glavnimi očitki pa je bilo tudi poslovanje s podjetjem ISS.

Po neuradnih podatkih je prav ISS podjetje, s katerim naj bi bolnišnica sklenila nezakonite posle in ki naj bi pridobilo protipravno premoženjsko korist v višini 1,4 milijona evrov. Podjetje ISS je za bolnišnico opravljalo servisne naloge recepcije, čiščenja in bolnišničnega transporta. V podjetju ISS, kjer ovadb še niso komentirali, pojasnjujejo, da z njimi niso bili uradno seznanjeni.

Horvat je medtem danes za STA znova poudaril, da je kot direktor jeseniške bolnišnice deloval zakonito in transparentno, v korist zavoda in zaposlenih. "To bom tudi dokazal," je prepričan Horvat, ki meni, da gre v celotni zgodbi za konstrukt oziroma izgovor za njegovo razrešitev.

"Vse to je umetno povzročeno z namenom, da se me odstrani, ker sem bil prenevaren za vplivne posameznike znotraj bolnišnice," je o svoji razrešitvi po 12 letih vodenja bolnišnice dejal Horvat. O tem je že govoril tudi s kriminalisti in vložil tožbo za nezakonito razrešitev.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:08 16.december 2014.

    Pa ja da si bil nevaren , mislim da si še zdaj , ne boš več pa ko boš v čuzi !