Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Ovadili direktorico javnega zavoda

denar Boštjan Tacol
Direktorica obalnega javnega zavoda je z naklepnimi kršitvami določb zakona o javnem naročanju dosegla, da so posle pridobile že vnaprej dogovorjene oziroma določene gospodarske družbe.

Koprski kriminalisti z oddelka za gospodarsko kriminaliteto so konec septembra zaključili kriminalistično preiskavo, ki se je nanašala na nezakonito poslovanje odgovornih oseb enega od javnih zavodov na območju Obale v preteklih štirih letih.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov, ki so jih kriminalisti pridobili v okviru predkazenskega postopka, izhaja, da je uradna oseba javnega zavoda s sedežem na Obali zlorabila svoj uradni položaj pri izvedbi javnih naročil za izvedbo gradbenih poslov tega zavoda.

Ugotovljeno je namreč bilo, da so gradbene posle v tem javnem zavodu neupravičeno pridobile povezane gospodarske družbe z območja Ajdovščine in Postojne ter družba iz Logatca. 35-letna direktorica obalnega javnega zavoda je namreč z naklepnimi kršitvami določb zakona o javnem naročanju in drugih predpisov, ki so določali njeno dolžno ravnanje, dosegla, da so posle pridobile že vnaprej dogovorjene oziroma določene gospodarske družbe, ki so bile medsebojno kapitalsko in upravljalsko povezane, oziroma družba, ki je bila poslovni partner teh družb.

Tako je ena od navedenih družb leta 2008 neupravičeno pridobila posel v vrednosti več kot 35.000 evrov, druga družba pa leta 2010 posel v vrednosti več kot 80.000 evrov. Poleg tega je direktorica obalnega javnega zavoda eni od izbranih družb, izvajalk gradbenih del, odobrila tudi plačilo storitev v višini več kot 6.000 evrov, za katere je bilo ugotovljeno, da jih ta družba sploh ni opravila.

Na Okrožno državno tožilstvo v Kopru je že bila podana kazenska ovadba zoper 35-letno direktorico obalnega javnega zavoda in štiri osebe z območja Pirana, Ajdovččine, Nove Gorice in Logatca, ki so pri storitvi teh kaznivih dejanj sodelovale kot pomagači ali napeljevalci.

Za navedena kazniva dejanje je predpisana kazen do enega do petih let zapora.

Komentarjev 4
  • privat 21:03 17.oktober 2012.

    če ima denar ..ne bo ji nič hudega!! Poglejmo naše politike kako so NIKOLI KRIVI.. Sej poznajo naše sodnike ,sej se bojo že zmenili..

  • deželan 16:09 17.oktober 2012.

    Politiki zagovarjajo tezo, da javni sektor more trošiti ker je to motor gospodarstva.No pa imamo motor parazitov !Preprosto gospodarstvo nikoli ne more zaslužiti toliko kolikor lahko javni sektor porabi....zase !

  • Trsten 13:11 17.oktober 2012.

    Sigurno je članica pingvinske zokijeve združbe.