Slovenija > Črna kronika
68 ogledov

Padalci padali kot za stavo

jadralni padalec Shutterstock Fotografija je simbolična.
V dveh dneh so se zgodile štiri nesreče. En padalec si je huje poškodoval hrbtenico.

V zadnjih dneh se je zgodilo kar nekaj nesreč jadralnih padalcev. Včeraj sta dva pristala na drevesu. Prva nesreča se je zgodila nekaj po 14. uri pod vzletiščem v kraju Lijak, od koder je padalec vzletel. Ko je bil padalec na višini približno 250 metrov, se mu je zaprla leva stran padala. Sto metrov od tal je odprl rezervno padalo in pristal na drevesu, s katerega je splezal sam. Imel je veliko srečo, saj se ni poškodoval. 

Čez dobre pol ure se je pod istim vzletiščem zgodila še ena nesreča, ki se je prav tako končala na drevesu in brez poškodb. 23-letna pripravnica za jadralno padalko, državljanka Poljske, je samostojno vzletela. Po vzletu se je vzhodno od vzletišča preveč približala pobočju in se s padalom zapletla v krošnjo drevesa, zatem pa nepoškodovana obvisela na drevesu. Z drevesa je nato sestopila sama, pomagali pa so ji drugi predstavniki šole letenja, ki so bili z njo na vzletišču. 

Padel s 30 metrov na skale 

Manj sreče pa je imel 40-letni jadralni padalec, ki se mu je v nedeljo zaradi slabih vetrovnih razmer jadralno padalo delno zaprlo. Z višine 30 metrov je padel na skalnato pobočje, poraščeno z drevesi. Pri tem se je huje poškodoval, po podatkih novogoriške policijske uprave gre za poškodbe spodnjega dela hrbtenice. 

Pri prenosu poškodovanega so pomagali tudi gorski reševalci Gorske reševalne službe Tolmin. Reševalci so ga najprej odpeljali na zdravljenje v šempetersko bolnišnico, kasneje pa so ga prepeljali v ljubljanski klinični center. 

Prav tako se je zaradi polovično zaprtega padala zgodila druga nedeljska nesreča. 32–letni jadralni padalec je okoli poldneva vzletel z jadralnim padalom na vzletišču Lijak. Ko je priletel blizu vznožja hriba Škabrijel, mu je na višini približno 50 metrov zaradi mešanja zračnih mas zaprlo polovico jadralnega padala, zaradi česar je začel hitro izgubljati višino ter padel na pobočje hriba, ki je poraščen z gozdom, in obstal na drevesu. Ker je na drevesu obstal približno meter nad tlemi in ni trčil, je ostal nepoškodovan. Zaradi odprtega vezirja čelade je dobil le praske po čelu.  

V zvezi z vsemi obravnavanimi primeri bodo novogoriški policisti podali poročilo pristojnemu Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.