Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Pariz: prijeli organizatorje žepark

180808_zepar_kriminal_istock1 Žurnal24 main
Francoske in italijanske oblasti so aretirale organizatorje žeparske združbe, v kateri so sodelovale mlajša dekleta. Slednja so bile tepene, če na dan niso nakradle vsaj tristo evrov.

Kot je sporočila francoska policija gre za bosansko kriminalno združbo. Dekleta - večinoma je šlo za najstnice ali celo otroke, so morale na največjih turističnih točkah v Parizu turistom krasti torbice in denarnice.

Direktor pariške policije Christian Flaesch je omenjeno organizirano žeparstvo opisal kot "srednjeveško". Po ocenah oblasti je združba vse do odkritja zaslužila okoli 4 milijone evrov, saj je samo enemu dekletu včasih na dan uspelo pokrasti 100 tisoč evrov.

Združbo je vodil 58-letni državljan Bosne in Hercegovine, ki je z "zasluženim" denarjem kupoval luksuzne dobrine in posestva v Italiji. Nekaj denarja pa je tudi zakockal v kazinojih, je dejal pariški tožilec Jean-Claude Marin.

Moškega, ki je deloval pod imenom patriarh, so policisti v četrtek aretirali v Italiji. Pri organiziranju mladih žepark pa sta mu pomagala še dva njuna 27- in 33-letna sinova, so sporočile francoske oblasti.

Nekatera dekleta prodale družine
Oblasti so skupaj prijele 18 ljudi, ki jih v naslednjih dneh čaka obisk pred sodnikom. Združba je dekleta našla v Bosni in Hercegovini in jih nato prepeljala v Francijo, kjer so se naučile krasti. Nekaj od njih je bilo "prodanih" s strani družin, je sporočila policija.

Dekleta so "morala na dan pokrasti najmanj 300 evrov," je dejal tožilec. Če jim norme ni uspelo doseči, "so bile pretepene in ožgane s cigaretami in celo posiljene."

Marin je ob tem dejal, da je bila združba ena izmed največjih in najbolj organiziranih takšnih združb na območju Pariza doslej. Sama preiskava se je začela leta 2008, ko so bili francoski preiskovalci presenečeni, da se veliko mladih žepark, ki so jih zaslišali, piše Hamidović.

Organizatorjem grozi doživljenjski zapor
Od več kot 333 zaslišanih žeparjev in žeparkami v pariškem metroju leta 2008, se je namreč več kot polovica identificirala kot Hamidović.

Ob zaslišanju so dekleta dejala, da je bilo med njimi tudi nekaj deklet, ki so mlajša od 12 let. Slednjim pa po francoskih zakonih ne morejo soditi. Zaradi tega so policisti zelo težko odkrili njihovo pravo starost.

Vsem trem organizatorjem žeparske združbe grozi večletni ali doživljenjski zapor. Dekleta, ki so policistom povedale tragično zgodbo, so nastanjena v mladinskem centru v Franciji. Usoda deklet, ki jih policisti niso uspeli ujeti, pa ni znana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.