Slovenija > Črna kronika
1810 ogledov

Past nevarna za voluharje in za ljudi

Pasti za voluharje so lahko zelo nevarne. Žurnal24 main
V Idrskem se je šestletni otrok med igro hudo poškodoval s pastjo za voluharje. Nevarno napravo lahko kupite brez težav v vsaki kmetijski zadrugi.

Šestletnik in štiriletnik sta se igrala na travniku oziroma dvorišču pri stanovanjski hiši, ko je med podenjem po vrtu šestletnik v zemlji zagledal zapičeno eno izmed dveh nastavljenih pasti za voluharje in jo iz radovednosti izvlekel iz zemlje. Med ogledovanjem je past obrnil proti sebi in se ob tem dotaknil sprožilnega mehanizma pasti, kar je povzročilo detonacijo vstavljenega naboja, so sporočili s PU Nova Gorica.

Vsebina eksplozivne polnitve naboja je iz neposredne bližine zadela otroka v predel trebuha in ga huje poškodovala. Po besedah poveljnika prostovoljnega gasilskega društva (PDG) Kobarid Marjana Stresa je bila past na ograjenem travniku ob hiši, od hiše pa je bila oddaljena od deset do petnajst metrov. Ko so gasilci PDG Kobarid včeraj prišli na kraj nesreče, so otroka starši že odpeljali v Zdravstveni dom Tolmin, od koder je bil napoten v Ljubljano. "Zdravstveno stanje poškodovanega otroka je še zelo kritično," je povedala Blanka Šetinc, svetovalka za odnose z javnostmi z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Past za voluharje je tehnično preprosta: 1. Glodalec potisne sprožilec, ki je v rovu. 2. Varovalo se premakne naprej. 3. Sproži se udarna igla. 6. Vžig naboja. © Žurnal24

 
''Nevarno past lahko kupiš kot napolitanke''
"S takšnimi pastmi so bile že zelo hude poškodbe. Slišal sem za primer, ko je na Štajerskem človeku v celoti raztrgalo roko. To so namreč naboji, ki se uporabljajo za omrtvičenje prašičev, omenjena past pa v rovu deluje kot projektil in v celoti zabije glodalca. S takšnimi pastmi se ne bi ukvarjal. To je pravzaprav strelno orožje v rokah neukih ljudi," je za zurnal24.si povedal Ivan Esenko , strokovnjak za voluharje.

Dodaja, da mu ni jasno, kako so tako nevarne pasti lahko v prosti prodaji. "To mi ne gre v račun. To past prodajajo po vseh kmetijskih zadrugah in jo kupiš kot napolitanke."

Past za voluharje, s katero se je poškodoval šestletnik, sicer prodajajo v prosti prodaji in zanjo ne potrebujete nobenega dovoljenja, je dejal Darjo Uršič iz Kmetijske zadruge Tolmin. Na Kmetijski zadrugi Tolmin jo prodajajo za 35,70 evra, na Bolhi pa jo lahko kupite za 30,00 evra. Proizvajalec pasti Janez Vipotnik pa je opozoril, da jo je treba zavarovati in nadzorovati ter hraniti daleč stran od otrok.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.