Slovenija > Črna kronika
41638 ogledov

Pavel Rupar na sodišču zaradi upokojencev

shod upokojencev Anže Petkovšek Pavel Rupar z upokojenci na Trgu republike
Predsednika iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober Pavla Ruparja zasebno toži vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda mag. Borut Sajovic zasebno toži predsednika iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober Pavla Ruparja zaradi žaljive obdolžitve. Sodnica Nina Drozdek Draganić je predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču ta teden izpeljala v njuni odsotnosti. Odvetnik Radovan Cerjak je svojega klienta Ruparja opravičil, ker da okreva po operaciji kolena. Je pa zoper obtožni predlog podal ugovor, kar pomeni, da krivde ne prizna.

Borut Sajovic | Avtor: Žurnal24 main Borut Sajovic še kot župan Tržiča Žurnal24 main

Plačeval naj bi jim domsko oskrbo

Sajovic, ki ga zastopa odvetnik Miha Kunič, se je, kot nam je pojasnil v telefonskem pogovoru, za tožbo odločil po Ruparjevih spomladanskih izjavah v intervjuju za Novo24TV in na twitterju: "Razlagal je, da z ženo načrtno spravljava upokojence ob premoženje, do katerega se dokopljeva s plačevanjem njihove domske oskrbe. Že dlje časa me načrtno diskreditira. Politiki moramo imeti bolj debelo kožo, toda to, kar si je tokrat privoščil, presega vse meje."

Poklicali smo tudi Pavla Ruparja. "O tem ne bom dajal izjav. Sajovic se izživlja nad mano. Nima vzroka za tožbo. To je v zadnjih štirih letih že njegova peta. Prejšnje so bile zavrnjene," je dejal in dodal: "Toda s to nam je naredil veliko uslugo. Odprl si je Pandorino skrinjico."

Po drugi strani pa naj bi imel, kot nam je povedal Sajovic, Rupar do njega zamere že od leta 2006. V podrobnosti se ni spuščal, a marsikaj morda povedo rezultati lokalnih volitev v tistem letu: potem ko je Rupar v prvem krogu vodil pred Sajovicem, je ta v drugem zmagal. Podobno je bilo leta 2010, ko Ruparju spet ni uspelo in je Sajovic ostal župan Tržiča.

Kmalu stranka upokojencev

Rupar je bil že v preteklosti razmeroma pogost gost sodišč, tudi zaradi zlorabe položaja in oškodovanja občinskega proračuna, trikrat je bil obsojen na pogojno zaporno kazen, leta 2013 pa je pravnomočna postala kazen enega leta aresta, ker je zlorabil pravice in položaj v takrat odmevni aferi Aquaplus. Sprejel naj bi namreč podkupnino. Kazen je odslužil na Igu, potem pa se nekaj časa preživljal z rokami, delal je za podjetje, ki se ukvarja z adaptacijami kopalnic, fasaderstvom, pleskanjem.

Na lokalnih volitvah leta 2014 tako ni kandidiral, je pa spet poskusil štiri leta kasneje. Tudi takrat je pristal na drugem mestu, za Sajovicem. 

Rupar, ki je bil župan Tržiča v letih 1994 – 2006, se kljub porazu ni odpovedal politiki, z lokalne je prestopil na višjo raven. Očitki, zaradi katerih ga toži Sajovic, sovpadajo z začetkom upokojenskih shodov, ki jih organizira s svojo iniciativo Glas upokojencev. Zdaj napoveduje še ustanovitev nove stranke upokojencev, a je vprašanje, koliko je to po volji Janeza Janše, saj gre v veliki meri za bazo volilcev SDS, katere član je bil v preteklosti tudi Rupar.

Komentarjev 11
  • sandi76 19:47 25.oktober 2023.

    Kdo bo naslednji, ki bo obljubil 1000 eur povprečne penzije ?

  • janez052 16:54 25.oktober 2023.

    Pravijo da bo moral Sajovc najprej razložiti, kako se lahko gradi villa ob čisti, pitni vodi ?!

  • Avatar Leon
    Leon 15:42 25.oktober 2023.

    Upokojenci Inštituta 1. november čakajo svojega mesijo ? Kje bodo danes delili brezplačno pice in pivo ?