Slovenija > Črna kronika
6 ogledov

Pazite se denarnih verig

S kreativnim računovodstvom si je peterica zaslužila ovadbo. (Foto: Istock) Žurnal24 main
V preteklih mesecih se je v zadnjih mesecih večkrat zgodilo, da so oškodovanci lahkomiselno posojali večje vsote denarja ali pa vstopali v različne denarne verige, sporočajo z novomeške policijske uprave.

V enem primeru je osumljenec oškodovanca prepričeval, da nujno potrebuje okoli 60 tisoč evrov. Obljubljal je hitro vračilo zneska z visokimi obrestmi. Denar si je sposodil od prijateljev in ga izročil osumljencu. Kljub številnim obljubam o vračilu ta denarja ni vrnil in je prenehal komunicirati z oškodovancem.

Podobno se je še v dveh primerih zgodilo s posojenimi 50 tisoč evri. Visokih obresti ni bilo, tisti, ki je denar prejel, pa se je prenehal odzivati na telefonske klice.

Ravno tako 50 tisoč evrov ni vrnil 49-letnik iz področja Črnomlja, ki so ga ovadili policisti. Ta je obljubljal posredovanje v skladih z izjemnimi donosi, po nekaj mesecih naj bi oškodovanec prejel od 51 tisoč do 85 tisoč evrov obresti, sporočajo s policije.

Tudi do sto tisoč evrov

V Novem mestu je policija zabeležila tudi več primerov, ko so oškodovanci vstopali v denarne verige. V slednjih se denar ustvarja z vplačili novih vlagateljev znotraj denarne verige in ne z vlaganjem vplačanega denarja.

Posamezni oškodovanci so z večkratnimi vplačili v denarne verige vložili tudi do sto tisoč evrov. Vplačila so bila izvršena na račune v tujini, organizatorji pa so obljubljali izredno visoke donose in oškodovance spodbujali k ponovnemu vlaganju ustvarjenega dobička in pridobivanja novih članov.

Sprva so oškodovanci oziroma vlagatelji po posameznih vplačilih prejemali obljubljene donose, kar jih je vzpodbudilo k vplačilu bistveno višjih zneskov. Posamezniki so si za vplačila denar tudi izposojali in k vstopu v denarno verigo prepričevali prijatelje, znance, sorodnike, opozarjajo na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.