Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

Pedofilija bo Cerkev bolela

Župnik Karl Jošt je umrl, še preden so mu izrekli sodbo. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Prva obravnava odškodninske tožbe 27-letnega dekleta proti Rimokatoliški Cerkvi zaradi spolnih zlorab je potekala za strogo zaprtimi vrati. Čeferin: Sodba bo presedan za prihodnje primere.

Po koncu prvega dne obravnave nihče od odvetnikov in vpletenih ni želel dati izjav, saj sta se obe strani sporazumeli za izključitev javnosti iz primera. Tako ni za zdaj znano niti, kdaj se bo obravnava nadaljevala.

Rok Čeferin, odvetnik dekleta, ki Cerkev toži zaradi spolnih zlorab, ki jih je nad njo storil pokojni artiški župnik Karl Jošt, je po koncu dejal le, da bo sodba pomenila presedan za vse prihodnje podobne primere med Cerkvijo in žrtvami morebitne pedofilije. Po njegovem bo morala Cerkev v prihodnje resno razmisliti o tem pojavu med duhovniki.

Cerkveno stran sicer zastopa Matej Pirih, zaradi njegove odsotnosti ga je danes nadomeščal odvetnik Vladimir Slak. Slednji izjav ni dajal.

Javnost ostala pred vrati
Sodnica okrožnega sodišča v Mariboru je še pred začetkom obravnave povabila medije v sodno dvorano in jim pojasnila, da je postopek na željo obeh strani tajen zaradi varstva osebnosti dekleta in morale.

Opozorilo o tajnosti postopka velja tudi za vse stranke v postopku, tako da niti priče niti zagovorniki ne smejo povedati nič o tem, kaj se dogaja za vrati sodišča, saj bi v nasprotnem storili kaznivo dejanje kršitve tajnosti postopka.

Posilil jo je v župnišču
Dekle zaradi pet let trajajoče pedofilije omenjenega župnika zahteva 140.000 evrov odškodnine. Poskus poravnave med obema stranema je bil očitno neuspešen. Župnik je dekle zlorabljal pet let, med drugim naj bi jo kot sedemletno dekle posilil v župnijskem uradu v Artičah.

Jošta je pred štirimi leti na zatožno klop krškega okrožnega sodišča spravilo kar 16 ovadb deklet, mlajših od 15 let, ki naj bi jih spolno napadel. Ker je med sojenjem umrl, so januarja 2007 postopek zoper njega ustavili. A glavna priča sodišča, 27-letno dekle, je maja istega leta zoper Cerkev vložila odškodninsko tožbo, saj ima travme še danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.