Slovenija > Črna kronika
10133 ogledov

Pedofilija: Prijeli Slovenca, ki je preko spleta 10 let prežal na otroke

razno 14.11.13. pedofilija, zloraba, otrok, otroci, nadlegovanje, nesreca, zalos
1/2
Shutterstock
Policija starše opozarja, naj bodo pozorni na to, kaj njihovi otroci počnejo na spletu, pa tudi, kakšne fotografije svojih otrok sami objavljajo na medmrežju.

Obseg spletne kriminalitete se namreč povečuje, največja žrtev so otroci in mladostniki. Nedavno so policisti prijeli Slovenca, ki ga sumijo, da je 10 let preko spleta iskal mladoletne žrtve.

Robert Tekavec iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana je na današnji novinarski konferenci opozoril, da so mladostniki pogosto bolj vešči modernih tehnologij kot starši, zato jih ti težko učijo prave in varne uporabe tehnologij in družbenih omrežij.

Starše in skrbnike na policiji opominjajo, da si storilci kaznivih dejanj za žrtve največkrat izberejo mlade, ki imajo težave doma, nizko samopodobo, so brez nadzora doma, v šoli ali kje drugje, kjer imajo dostop do interneta. Spolni prestopniki z mladimi vstopajo v stik preko klepetalnic v spletnih igrah, na družbenih omrežjih, v spletnih klepetalnicah.

Starši bi zato morali imeti nadzor nad tem, kaj njihovi otroci počnejo na spletu, kakšne so nastavitve spletnih klepetalnic, računalnika, dostopa do interneta. Še posebej pozorni naj bodo starši, ki zaznajo, da se je njihov otrok spremenil ali da je odvisen od računalnika, je na današnji novinarski konferenci poudaril Vinko Stojnšek z uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Opomnil je tudi na pomen dobrega zgleda otrokom, da torej tudi starši na internetu ne objavljajo fotografij svojih otrok.

Slovenska policija je aktivna na področju preiskovanja kršitev spolne nedotakljivosti otrok na spletu. Po besedah Tekavca so v zadnjih letih obravnavali 80 primerov, ko so storilci kaznivih dejanj preko interneta zlorabljali otroke, kar vključuje to, da so z žrtvami stopili v stik preko interneta in jih kasneje tudi fizično zlorabili.

Razno 09.12.12, pedofilija, trdi disk, racunalniski deli, racunalnik, foto: epa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prijave po besedah Tekavca prejemajo tako od žrtev kot od tujih varnostnih organov, vse več zadev pa zaznajo tudi sami z lastnimi preiskavami, tudi družbenih omrežij. V zadnjih dveh letih so na območju cele Slovenije opravili več kot 40 hišnih preiskav, zasegli več kot 300 naprav, pregledali več kot 1500 DVD in več kot 55 terabajtov podatkov.

Tako so odkrili preko 400.000 datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. "Da gre za nevarne ljudi kaže tudi dejstvo, da smo našli celo priročnik, kako pristopiti do otroka in zakriti sledi zlorabe," je izpostavil Tekavec.

V tem času so identificirali preko 30 slovenskih mladoletnikov, ki so bili žrtve zlorab preko interneta ali fizične zlorabe, osumljenci pa so do njih prišli preko interneta, je poudaril.

V eni od preiskav so policisti PU Ljubljana nedavno prišli do osumljenca, ki je preko interneta nagovarjal dekleta, da so se slikala gola, se z njim srečevala in jih je spolno zlorabljal. Kot je povedal Tekavec, je osumljeni, šlo naj bi za moškega, starejšega od 40 let, z družino, po dosedanjih ugotovitvah policije v 10 letih stopil v stik z med 100 in 150 otroki. Osumljeni je trenutno v priporu, preiskava pa se nadaljuje.

dezurni@zurnal24.si

 

* Fotografije so simbolične.

Komentarjev 4
 • ode 10:02 08.december 2018.

  Enega so dobili? Kaj pa preostalih 6187, ki so prav tako, kot on, mahnjeni na "mlado meso"

 • Avatar Donnawasta
  Donnawasta 23:10 06.december 2018.

  Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

 • mefisto 18:32 06.december 2018.

  Nek moj znanec, hud komunist, levičar in rdečkar, se je hvalil, da so mu ga pušile 10 do12 letne deklice in se pri tem zgražal, kako pokvarjeni so dandanes otroci.