Slovenija > Črna kronika
15880 ogledov

Peljala sta gnoj in skoraj povozila umorjenega Andreja

Pištola Profimedia Fotografija je simbolična.
Na sojenju zavarovalničarju Kristijanu Slodnjaku so včeraj zaslišali vaščana, ki sta našla truplo ustreljenega Andreja Kirbiša.

Osemintridesetletnemu Kristijanu Slodnjaku iz Polenšaka na ptujskem okrožnem sodišču sodijo, ker naj bi naročil umor leto starejšega Andreja Kirbiša iz Kidričevega.  Slednji se je ukvarjal s preprodajo avtomobilov in posojanjem denarja, in eden njegovih menda večjih dolžnikov je bil prav Slodnjak, lastnik zavarovalnice Slofin v stečaju. Leta 2016 naj bi si sposodil večjo vsoto, seveda za visoke obresti, ker mu posel ni šel, kot bi moral, pa je zaostajal z vračili. Najboljši izhod iz finančne stiske naj bi se mu zdel umor.

Kristijan Slodnjak | Avtor: Večer Kristijan Slodnjak (levo) z odvetnikom Andrejem Kacem Večer
Zagotovil si je alibi

Kdo je Kirbiša 17. februarja lani zvečer v Mostju pri Juršincih pokončal s tremi streli v glavo in srce, še vedno ni znano, domnevni naročnik likvidacije, Slodnjak, ki naj bi ga tja zvabil z obljubo, da mu bo vrnil nekaj dolga, pa si je za kritični čas zagotovil alibi, bil je pri eni od svojih strank v Benediktu.

Na Kirbiševo truplo sta okrog 21.30 naletela Jani Rakuša in Jernej Pondelak, ki sta na bližnjo deponijo s traktorjem peljala prikolico gnoja. "Kolega, ki je bil z mano, je zavpil, pazi. Ustavil sem in sredi ceste videl ležati moškega. Malo sva ga stresla, potem sem mu pritisnil na vratno žilo in ugotovil, da nima utripa. Kolega je poklical 112 in začela sva ga oživljati," je včeraj na ptujskem okrožnem sodišču predsednici velikega senata Bernardi Galun pojasnjeval Rakuša in dodal, da jima je na pomoč priskočil še taksist, ki je pripeljal mimo. Ta je tudi opazil, da je bil Kirbiš najverjetneje ustreljen.

Milijonski dolg

Tokrat je pričal tudi preiskovalec pri Zavarovalnici Sava Gregor Oset, ki je v začetku lanskega leta Slodnjaka moral obravnavati zaradi napačno sklenjenih polic in zadrževanja denarja od strank: "Prikazal je, da bo stranka plačala s položnico, v resnici pa je prejel gotovino, ki je nato ni posredoval Zavarovalnici Sava. Stranka je zato prejela opomin in se kajpak pritožila."

Slodnjak naj bi mu razložil, da ima težave pri poslovanju in je rabil sredstva za plače zaposlenih ter obljubil, da bo s takšnim ravnanjem prenehal. Denar je bil nazadnje v celoti izplačan Zavarovalnici Sava, ki pa je menda kljub temu pretrgala sodelovanje s Slofinom.

O Slodnjakovi zadolženosti marsikaj ve tudi njegov nekdanji sodelavec Smiljan Trstenjak, ki do danes ni dobil izplačanih za 30.000 evrov provizij. "Ukvarjal se je s športnimi stavami, obiskoval kazino in si nazadnje sposojal denar po vsej Sloveniji. Čeprav mi je še vedno dolžan, me je prosil, če mu uredim posojilo in mi poslal seznam, komu vse dolguje in koliko. Vseh dolgov je bilo približno za milijon evrov."

Sumili očeta

Sicer pa se je na eni prejšnjih, julijski obravnavi, izvedelo, da je bil nekaj časa osumljenec za Kirbišev umor celo Slodnjakov oče Franc. "Moji prijatelji so govorili, da so policisti mene sumili. Zaslišali so celotno lovsko družino, katere član sem," je po poročanju Večera povedal na sojenju. "Privolil sem na preizkus s poligrafom, čeprav mi niso pojasnili razlogov za to. Po testiranju so me štirje kriminalisti 'šraufali' štiri ure in me obremenjevali s takšnimi stvarmi, da je bilo vse to zame groza in strah. Tako zelo so me preparirali, da nisem več vedel niti, kje sem parkiral avto."

Franca Kirbiša nazadnje niso kazensko ovadili, sojenje njegovemu sinu pa se nadaljuje že jutri.

Komentarjev 2
  • atamama 13:20 22.avgust 2023.

    Črni les, Makoter, Kemijski inštitut....to so odmevni kiksi in policije in tožilstva. Glodajo samo eno kost, ki je verjetna in na koncu se izkaže da je verjetna samo v znanstveni fantastiki ali pa je posledica solidarnostnega delovanja udeležencev procesa. In ...prikaži večn kaj dobimo? Uničeno življenja in odškodnino. Sodelujoči, ki niso opravili dela oziroma so ga opravili po svoje ''strokovno'' pa lahko še kar naprej opravljajo isto delo. Kako hudiča pa pri privatniku letiš po kapitalni napaki iz firme?

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:44 22.avgust 2023.

    Revija, ki ima najbolj nagravžne slike za reklame...Fuj !