Slovenija > Črna kronika
44 ogledov

Pes raztrgal in žrl živo srno

1/4
Žurnal24 main
V okolici Domžal sta oba psa pobegnila lastniku in raztrgala srno. Sprva je sicer lastnik dal vedeti, da je zbežal le en pes.

Dopoldne je tiste, ki so šli iz magistralne ceste v Domžalah proti kmetijskemu posestvu v Depali vasi, šokiral grozljiv prizor: napol strgana srna. Zjutraj se je namreč starejši Domžalčan odpravil na sprehod s svojima psema. Vsaj enega od njiju ni imel na povodcu.

Vsaj eden izmed obeh psov je med sprehodom opazil srno in se pognal za njo. Ko jo je ujel, jo je raztrgal, kar je opazilo kar nekaj očividcev. "Moški srne ni videl, ker je starejši, to pa je bilo že 500 metrov stran od njega. Tam je namreč odprt in dokaj strm prostor," nam je dejal Viktor Svetlin in Centra požarne varnosti v Domžalah.

Srna še vedno v prijemu psa
Svetlina sta o dogodku obvestila Center za obveščanje in policija, na policijo naj bi se obrnili moški ter tudi očividci. Prejeli so obvestilo "Dva psa trgata srno." To sporočilo so očitno poslali očividci, ko pa so na kraj dogodka prišel član lovske družine in gasilec Svetlin, je imel lastnik enega psa na povodcu, drug pa je še vedno "trgal in žrl živo srno. Ta je hlastala po zraku, nato umrla, zdaj pa so na njej že vrane."

Šlo naj bi za mešanca. O dogodku so obvestili že tudi lovsko družino Domžale. "Moškega pa sedaj čaka sodnik za prekrške, plačal pa bo verjetno tudi kar zajetno vsoto," je še dejal Svetlin, ki je še vedno na kraju nesrečnega dogodka.

Dva ali eden?
"Lastnik trdi, da je srna ležala za cesto. Priznava, da je pes, ki ni bil na povodcu, skočil za srno, medtem ko naj bi drugi pes po njegovih besedah bil na povodcu. V prijavi pa je pisalo, da dva psa trgata srno," nam je dejal predsednik lovske družine Šata Franc Kralj.

Ocenjuje, da letno na tak način umre od 40 do 50 srn. Največkrat psi smrtno poškodujejo srne ponoči, ker so spuščeni ali pa na večernih sprehodih. "Ljudem svetujemo, naj imajo pse vedno na povodcu in naj uporabljajo nagobčnik. Naj hodijo po poteh, ki so namenjene za sprehajanje, ne po poljih in njivah, kar se pogosto dogaja. Ljudje prevečkrat spuščajo pse iz vrvice, ko pridejo v gozd."

Posebej v tem času so srne za pse lahek plen. "Srnjad ima ozke parklje, pes pa lahko s šapami bolj uspešno koplje po snegu. Srna zato težje beži, poleg tega je narejena za beg od dveh do treh kilometrov - pes lahko teče bistveno več," je še pojasnil Svetlin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.