Slovenija > Črna kronika
34 ogledov

Pet goljufivih poslovnežev do milijona in pol evrov

Ljubljana11.05.08...zapor na Povsetovi na sliki paznik, ki odklepa resetke...pov Žurnal24 main
Mariborski policisti so zaključili obsežno preiskavo več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Opravili so več hišnih preiskav, dva osumljenca so priprli.

V  predkazenskem postopku so policisti ugotovili, da so tri fizične osebe izvršile več kaznivih  dejanj davčne zatajitve, oškodovanja upnikov, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Osumljene  osebe  so  same,  kot  odgovorne  osebe gospodarskih družb ali s pomočjo ostalih storilcev v okviru vodenja in finančnega poslovanja  družbe, vedoč, da je gospodarska družba kot dolžnik postala nezmožna  za  plačilo,  saj  je  imela  neprekinjeno blokiran transakcijski račun, namenoma spravile določene upnike v ugodnejši položaj, ostale pa oškodovala z drugimi goljufivimi  dejanji kot je sklepanje kupoprodajnih pogodb o prodaji nepremičnin, zaradi blokiranega transakcijskega računa pa tudi sklepanje sporazumov o plačilu kupnine iz naslova teh kupoprodajnih  pogodb na druge upnike.

Lažni podatki glede blaga

Prav tako so osumljene osebe prodale zaloge in osnovna sredstva družb, katerih odgovorne osebe so bile, nato pa so sklenile asignacijske pogodbe med povezanimi gospodarskimi družbami  in so  tudi na ta način ostalim upnikom preprečile možnost poplačila terjatev.

Dve odgovorni osebi gospodarskih družb sta tudi osumljeni, da sta pristojnemu Finančnemu uradu RS z namenom, da bi dobili delno vrnjen davek na dodano vrednost v Sloveniji, podali lažne podatke o vrednosti opravljenih nabav blaga, s čimer sta odgovorni osebi preslepili organ, pristojen za nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem teh obveznosti. Davek, ki je bil neupravičeno vrnjen gospodarskim družbam, pa pomeni veliko premoženjsko korist.

Nastavljali slamnate direktorje

Osumljene  osebe  so  navedena  kazniva dejanja izvrševala tudi s fiktivnim izdajanjem računov,  fiktivnim ustanavljanjem novih gospodarskih družb, ki so opravljale isto dejavnost, za direktorje novih družb pa so bili imenovani tudi t.i. "slamnati" direktorji, ki niso nikoli opravljali nobene
dejavnosti  v  družbah. 

Poslovanje  vseh  ustanovljenih  družb  so  namreč neprestano vodile iste osumljene osebe zgolj s ciljem, da z različnimi poslovnimi potezami oškodujejo upnike in da se izognejo plačilu predpisanih dajatev iz naslova davka na dodano vrednost. 

Pet osumljencev je kazniva dejanja izvrševalo od leta 2011 do danes, skupna premoženjska škoda, povzročena z vsemi kaznivimi dejanji, pa znaša več kot 1.600.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.