Slovenija > Črna kronika
7860 ogledov

Ubil brata, ki je bil nasilen do njega

policija trak Nik Rovan
Priznal, da je ubil brata.

60-letni Vinko Ribič iz Zgornje Voličine je v predobravnavnem naroku priznal, da je letos avgusta ubil tri leta mlajšega brata Antona. Sodnica Tanja Rot mu je glede na številne olajševalne okoliščine, še posebej nasilno naravo zdaj pokojnega brata, izrekla kazen pet let zapora.

Tožilstvo je Vinku za priznanje krivde na današnjem predobravnavnem naroku ponudilo kazen sedem let zapora in po posvetu z odvetnico Bredo Gobec Vrtovec je krivdo priznal.

policija trak Preiskava Slovenija Moški iz zgornje Voličine nesporno umrl nasilne smrti

Sodnica Tanja Rot je upoštevajoč dokazno gradivo sprejela njegovo priznanje in mu na koncu izrekla nekoliko nižjo kazen, to je pet let zapora. Kot je dejala, je glede na okoliščine dovolj najnižja predpisana kazen za takšno kaznivo dejanje, ki se sicer lahko kaznuje z od pet do 15 let zapora.

Brat velikokrat nasilen

Med drugim je upoštevala, da obdolženi še nikoli prej ni bil v kakšnem kazenskem postopku ali prekršku. Najbolj pa so pri odločanju o kazni odtehtale okoliščine, v katerih je živel. Kot je danes tudi sam povedal, je bil njegov brat do njega velikokrat nasilen. Čeprav je živel v njegovi hiši, mu je stalno ukazoval in se znašal nad njim, med drugim naj bi mu na glavi razbil strešnik, da se je ta razletel na koščke.

Vse sem bil, samo človek ne

Brat naj bi imel težave z alkoholom in imel zaradi nasilnosti že večkrat opravka s policijo. Vinko je pojasnil, da se je brata zelo bal, zato se je vsak večer, ko je šel spat, zaklepal v spalnico. "Vse sem bil, samo človek ne," je sodnici zaupal obdolženi Vinko. Kaj ga je privedlo do tega, da je tistega dne zabodel brata, ni pojasnjeval, je pa povedal, da mu je žal, da je brat umrl.

Po besedah sodnice tudi dokazno gradivo potrjuje, da je bil Anton nasilen, obdolženi pa naj bi bil v času izvedbe kaznivega dejanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Glede na njegovo premoženjsko stanje bo stroške kazenskega postopka kril državni proračun, zaradi ponovitvene nevarnosti pa bo do nastopa zaporne kazni ostal v priporu.

Komentarjev 1
  • oldii 11:55 29.december 2017.

    zdej pa vi men razložite, ker sem neumen, kako bo lahko v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti???? a ga bo še enkrat ubil al kako?