Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Pet ovadb zaradi domnevnega podkupovanja

Oddajnik za mobilno telefonijo Shutterstock
Kriminalisti so zaradi sumov podkupovanja in zlorabe uradnega položaja ovadili pet oseb. Šlo naj bi za podkupovanje v primeru dodelitve frekvence GSM Tušmobilu leta 2006 in UMTS leta 2008.

Ljubljanski kriminalisti so kazensko ovadili pet fizičnih oseb, starih od 33 do 54 let, in dve pravni osebi zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj dajanja in jemanja podkupnine ter zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.
Kriminalisti in tožilci so predkazenski postopek vodili od marca 2010 do oktobra 2011, sodelovala pa je tudi Komisija za preprečevanje korupcije. V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je uradna oseba zlorabila svoj uradni položaj pri  podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc, in sicer leta 2006, so sporočili s policije.

Zagroženih do pet ali osem let zapora

Leta 2008 pa je bila ista oseba osumljena sprejemanja podkupnine v protivrednosti približno 80 tisoč evrov pri dodelitvi koncesije za uporabo UMTS-frekvenc, v zameno za ugodnosti pri dodelitvi omenjene frekvence. Ostale ovadene osebe pa so v primeru osumljene storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine prav tako v zvezi s pridobitvijo omenjenih koncesij.

V predkazenskem postopku je bilo na podlagi odredbe sodišča opravljenih 10 hišnih preiskav v zasebnih prostorih, na sedežih podjetij in prostorih državnih organov, kjer je bilo zaseženih več dokumentov in elektronskih naprav. V dokaznem postopku je bilo opravljenih več razgovorov in drugih dejavnosti.

Za kaznivo dejanje jemanje podkupnine je predpisana kazen zapora do osem let, za kaznivo dejanje dajanje podkupnine do pet let, za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pa do osem let zapora.

Komentarjev 2
  • Filipka 15:12 16.november 2011.

    Pri nas bo težko kaj dokazati. Koliko je bilo že takšnih zadev, pa se nikoli ni nič naredilo, enostavno zato ker so naši kriminalisti nesposobni. To zgodbo okrog preizkave si je takrat Kresalka namislila, da se je preusmirila pozornost od ...prikaži več njenih težkih poslov in utaj davkov. Tukaj je v ozadju tudi konkurenca, ker se Mobitel in Simobil vse bolj zavedata, da jih Tušmobil z dobrim poslovanjem in ponudbo počasih dohiteva...

  • Realist 15:06 16.november 2011.

    Podkupnine je težko dokazati, ovadbe so, tudi Jankovič jih ima preko 20 pa nikoli nič. To je vojna Mobitela zaradi Džabesta in vsi vemo da če ne bi bilo Tušmobila bi danes konkurirala Simobil in Mobitel z dražjimi paketi.