Slovenija > Črna kronika
3185 ogledov

Peturna reševalna akcija: skala stisnila planinko ob steno

Reševanje v gorah PU Kranj
Reševanje je zelo oteževalo slabo vreme.

Reševalne ekipe, vojaški helikopter in gorska policijska enota so danes v zelo težkih razmerah reševali na gori Mangart na območju Policijske uprave Nova Gorica.

"Na zelo zahtevni "Slovenski poti" proti Mangartu je nemška planinka pri vzpenjanju na višini okoli 2.400 metrov prijela za večjo, okoli pol kubičnega metra veliko skalo, ki se je na spolzki podlagi premaknila in jo stisnila v steno," razlaga Bojan Kos s PU Kranj. "Noga se ji je pri tem na brezizhoden način ujela med steno in skalo. V skoraj pet urni intervenciji so reševalne ekipe ujeto nogo  uspele rešiti z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine, planinka pa je bila z gore rešena s kombinacijo klasičnega in helikopterskega reševanja." 

Reševanje je zelo oteževalo izredno slabo vreme, dež, veter in že kraj sam po sebi, ki tudi v idealnih pogojih velja za nevarnega.

"Po prvih podatkih gre pri planinki za lažje poškodbe," so sporočili s PU Kranj. 



V reševanju so bili udeleženi ekipa za helikoptersko reševanje na Brniku z gorskim  reševalcem,  zdravnikom in policistom gorske  enote, posadka vojaškega helikopterja, bovški gorski reševalci in pripadniki PGD Bovec, ki so usposobljeni za ravnanje s pnevmatsko dvižno blazino.

Mangart v vseh  pogledih velja za zelo zahtevno goro, vsako leto pa se na tej gori zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, padcev in zdrsov. "Rešujemo tudi zaplezane plezalce, velika težava pa so tudi snežišča," navaja Kos in opozarja na zahtevne razmere v gorah, na padajoče kamenje in ponekod še vedno določeno "zalogo" snega. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1