Slovenija > Črna kronika
38 ogledov

Pijan pretepel partnerico

ansilje, ženska, moški, dušenje Žurnal24 main
Novomeški policisti so bili zaradi nasilja v družini spet na delu. 29-letni nasilnež je že v preteklosti večkrat hudo pretepel in poškodoval partnerico. Izrekli ukrep prepovedi približevanja.

V zadnjih 24 urah je to že drugi hujši primer nasilja v družini na Dolenjskem.  Obvestilo o nasilju v družini so novomeški policisti prejeli sinoči ob 23. uri in ugotovili, da je 29-letni osumljenec že večkrat izvajal telesno nasilje nad svojo partnerico in jo tudi poškodoval, vendar oškodovanka pomoči ni poiskala.  

Prepoved približevanja in kazenska ovadba
Zaradi razlogov za sum, da bo 29-letnik ogrozil partneričino življenje, osebno varnost in svobodo, so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki je ukrep policistov potrdil in ga podaljšal za 10 dni. Osumljenca bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Dolenjski in belokranjski policisti so letos ukrep prepovedi približevanja izrekli že 77 osebam in na pristojno tožilstvo podali 131 kazenskih ovadb zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini po 191. členu kazenskega zakonika.

 

Kršitelj, ki mu policisti izrečejo ukrep prepovedi približevanja, mora kraj oziroma območje prepovedi takoj zapustiti, policistu pa izročiti ključe prebivališča, v katerem živi skupaj z oškodovancem. Kršitelj namerno ne sme prekoračiti razdalje, določene z odredbo. Če odredbe o prepovedi približevanja določenemu kraju ali osebi ne upošteva ali pa v času odrejenega ukrepa nadleguje oškodovanca po komunikacijskih sredstvih, ga policisti odstranijo in ga kaznujejo za prekršek z globo najmanj 400 evrov. Če osumljenec kaznivega dejanja nasilja v družini s kršitvijo prepovedi približevanja ne preneha, se ga v skladu z zakonom o kazenskem postopku privede v takojšen postopek pristojnemu sodišču.

Statistika skrb vzbujajoča
Vsaka druga ženska je od 15. leta doživela eno od oblik nasilja, najpogosteje duševno. Ženske, ki doživljajo nasilje, so manj zdrave. Povzročitelji nasilja so v 90,8 odstotka moški, ki so večinoma bolje izobraženi, pa so ključne ugotovitve nacionalne raziskave o nasilju v zasebni sferi, ki so jo izvedle raziskovalke Fakultete za socialno delo.

Po mnenju ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal je molk največji problem pri nasilju v družini. Da to drži, kaže od 50 do 60 prijav v dveh mesecih, odkar deluje anonimna spletna prijava na notranjem ministrstvu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.