Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

Planinko reševali z vitlom

gorski reševalci, reševanje, plezalec, helikopter, gorsko reševanje Žurnal24 main
Danes zjutraj se je na vrhu Triglava pri padcu poškodoval tuj planinec. Reševalna akcija še poteka. Gorski reševalci že sinoči iskali dva planinca, ki sta se izgubila.


80-letni Nemec je s skupino zgodaj dopoldne povzpel do Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. "Ravno pri stolpu mu je spodrsnilo, padel je in se pri tem poškodoval," za Žurnal24.si pove Bojan Kos s kranjske policijske uprave. "Po klicu na pomoč je z brniškega letališča na vrh Triglava poletel reševalni helikopter, ki je Nemca prepeljal v dolino. Pomoč so mu nudili v jeseniški bolnišnici."

Izgubljena Slovenca

So pa imeli gorski reševalci iz Kranjske Gore že sinoči nekaj dela z dvema Slovencema, ki sta se izgubila. "Hotela sta na krajši sprehod, krenila sta iz Jasne po strugi Male Pišnice," za Žurnal24.si pove načelnik kranjskogorskih reševalcev Andrej Robič. "Ne vem, kaj ju je potem prijelo, da sta krenila še proti Vitrancu. Šla sta v breg in naletela na stezo, ki iz Kranjske Gore vodi proti Vitrancu. Vendar začelo se je temniti, ona dva pa s seboj nista imela ustrezne opreme."

Ko se je popolnoma znočilo, sta nekaj minut pred enajsto poklicala na številko 112. "Ob enajstih smo krenili v akcijo, našli smo ju okrog polnoči. Varno smo ju pospremili v dolino," še pove Robič.

V gorah še zima

Pred vikendom, ki bo gotovo v gore zvabil številne Slovence, Robič opozarja, da je v visokogorju še sneg. "Na severni strani nad 1.800 metri je še zima. Ne govorimo le o posameznih krpah snega, letos ga je ekstremno veliko v primerjavi s prejšnjimi leti. Pa še trd je, saj se je mehkejši na vrhu stalil, ostalo pa je še precej zbitega snega," opozarja Robič, ki doda, da je za visokogorje še vedno potrebna zimska oprema z derezami in cepinom. 

Kot smo na Žurnalu24.si že pisali, je samo letos v slovenskih gorah umrlo že 12 planincev, v zadnjih petih letih pa več kot 140. Pripadniki gorske policijske enote in gorskih reševalnih služb zato pred prihajajočim koncem tedna planince in gornike še enkrat opozarjajo, da gore dajejo varljiv občutek varnosti. Ustrezna oprema je nujna!
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.