Slovenija > Črna kronika
16293 ogledov

Po 22 letih razrešili umor v Ilirski Bistrici

Pištola EPA
Enajstega julija 2001 so v hiši v vasi Podgraje odjeknili streli, usodni za 33-letno Bernardo Kunej. Umora je bil osumljen 49-letni Anton Poklar, ki je po dejanju zbežal in mu niso nikoli prišli na sled.

Zdaj so DNK analize razkrile, da je truplo, na katerega so že leta 2008 naleteli v pogoreli baraki na Slovaškem – pokojni Anton Poklar.

Tisto poletno sredo pred skoraj 22 leti, nekaj po 21. uri, je 49-letnik razbil steklo na vhodnih vratih sosednje hiše v Podgrajah, slabih deset kilometrov od Ilirske Bistrice, in 33-letno Bernardo Kunej v spalnici, vpričo njene šestletne hčerke štirikrat ustrelil s pištolo. Zatem se je odpeljal deset kilometrov stran, v bližino meje s Hrvaško, kjer so dve uri kasneje našli njegov avto, on pa, kot da se je udrl v zemljo.

Miren in vase zaprt

Poklar je bil, po tedanjem poročanju kronistov, miren in celo vase zaprt, v ničemer ni izstopal, ukvarjal se je z lovstvom in nabiranjem gob. Zaposlen je bil v ilirskobistriškem transportnem podjetju, po dveh hudih prometnih nesrečah pa se invalidsko upokojil. Kakšnih razmerij ni imel, zato so ga na vasi klicali stric, to je bil vzdevek za starejše, samske moške.

Anton Poklar | Avtor: GPU Iskali so ga s tiralico. GPU
Toda v zadnjem času se je navezal na sosedo Kunejevo, ki si je kruh služila z negovanjem starejše ženske v Trstu. Skupaj sta hodila na sprehode, videvali so ju v avtu, vendar sovaščani niso znali oceniti, kako resna je njuna zveza, nista je pač obešala na veliki zvon.

Župnik verjel v njuno zvezo

Oba je poznal tudi tedanji župnik. Po njegovih besedah je bil njun odnos gotovo obremenjen s tem, da sta v razmerje stopila kot že nekoliko starejša človeka, ki sta imela vsak svojo preteklost – ona se je nedolgo pred tem razšla z možem - in utečene navade, kar je velikokrat ne preveč posrečena okoliščina, vendar česa takega ni mogel nihče pričakovati. Sam je prej predvideval, da jima bo sožitje uspelo.

Pogrešanega Poklarja je iskalo na desetine slovenskih in hrvaških policistov, tudi s psi, a brez uspeha. Izključili niso niti možnosti, da si je v kakšni grapi sodil sam. Ker o njegovi usodi ni bilo nič znanega, so ga po petih letih na okrajnem sodišču v Ilirski Bistrici razglasili za mrtvega.

Truplo v kolibi

Potem se je zgodil preobrat. Predstavnica za odnose z javnostmi pri koprski policijski upravi, višja policijska inšpektorica Anita Leskovec, je danes sporočila, da so prek mednarodne baze DNK profilov sorodnikov pogrešanih oseb, vzpostavljeni lani, ugotovili, da je neidentificirano moško truplo, najdeno aprila 2008 v požgani kolibi v Banski Bystrici, v resnici pokojni Anton Poklar.

Zakaj je zgorela baraka, ni znano, ni pa izključen sum kaznivega dejanja, torej požiga.

Po skoraj 22 letih je torej primer zaključen.

Komentarjev 3
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 18:01 13.april 2023.

    Morda gre pa samo za zapis, ki ima namen, da bo kakšnega nejeverneža, ki dvomi v delovanje pravnega sistema, prepričal v nasprotno.

  • SlavkoKrizman 16:44 13.april 2023.

    bog v letu 2023--- japajade

  • bobubob 15:44 13.april 2023.

    Prav nič niso razrešili. Primer sam se je razrešil. Oziroma, Bog ga je. Kakšna pravna država neki, policija lovi in ujame le plankton. Kar je večje od girice - uide. Do krivosodja niti ne pride, zato pa tam lahko oblačijo ...prikaži večo in vedrijo sodniki tipa UKŽ. V zaporih pa so pretežno tisti, ki so se zamerili vipoidom ali nekomu z debelo denarnico - ali pa nikomur, pa preprosto nimajo pojma o delovanju tukajšnjega sodstva. Bog je tule še edinole, ki pravično poplača. Janković, cepilci - Bog vam povrni!