Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Po devetih letih znova smrtna kazen

Cal Coburn Brown (Foto: FBI) Žurnal24 main
V ameriški zvezni državi Washington so prvič po letu 2001 usmrtili zapornika. Cal Coburn Brown je posilil, mučil in ubil 21-letno žensko. Nasprotovanje usmrtitvi zaradi psihičnih težav zapornika.

Danes 52-letnega Cala Coburna Browna so zjutraj po našem času usmrtili z injekcijo. Pred zaporom so se že sinoči tako kot vedno zbrali zagovorniki in nasprotniki smrtne kazni ter ob svečah bedeli do usmrtitve. Ravno sinoči je sodišče znova zavrnilo prošnjo za odlog smrtne kazni, saj je Brown vztrajal, da ga ne smejo ubiti, ker boleha za bipolarno motnjo.

Usmrtitev so si ogledali tudi sorodniki 21-letne Holly Washae, ki jo je Brown leta 1991 ugrabil, posilil, mučil in nato ubil. In to le dva meseca potem, ko so ga pogojno izpustili iz zapora, kjer je prestajal osemletno kazen zaradi napada. Brown je po poročanju ameriških medijev priznal, da je ubil Washaejevo.

Usmrtitev bi morali izvesti že marca 2009, a je bila odpovedana, ker se je ravno takrat pojavila polemika o tem, ali usmrtitev s tremi injekcijami pomeni mučenje zapornika. V ZDA so nato res spremenili metodo in zdaj uporabljajo le eno injekcijo, v katero namešajo različne sestavine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.