Slovenija > Črna kronika
62285 ogledov

Po grozljivem obisku bedijo ob prižgani luči

Vlom Profimedia Fotografija je simbolična.
Na sojenju Romunu Nicuju Ovidiuju Mogosu, obtoženemu vlomov v 54 hiš, smo poslušali pretresljive izpovedi oškodovancev, ki jih je obiskal med spanjem.

Petintridesetletni Romun Nicu Ovidiu Mogos se je zaradi premoženjskih deliktov že znašel za rešetkami v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Švedskem. Zdaj mu grozi še slovenski zapor. Obtožujejo ga vlomov v nič manj kot 54 hiš po vsej državi, ki naj bi jih poleti 2020 zakrivil v prisotnosti stanovalcev. Ker imajo nekateri med njimi rahel spanec, sumijo, da jih je omamil z uspavalnim sprejem.

Nicu Ovidiu Mogos | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Nicu Ovidiu Mogos Tomaž Skale/Dnevnik
V avtu se ni pripel

Ironično mu na sled niso prišli zaradi vlomov, ampak banalnega prometnega prekrška. Oktobra 2020 je ljubljanski policist opazil, da Mogos za volanom mercedesa C180, ki ga je kupil vsega tri dni prej, ni pripet z varnostnim pasom. Da bi plačal globo, mu ni padlo na pamet, toda njegov beg se je slabo končal: na križišču Ceste dveh cesarjev in Ceste v Zeleni log je zaradi prevelike hitrosti trčil v ograjo. Niso pa ga takrat ujeli: stekel je iz avta in se izgubil v goščavi. Aretirali so ga šele Švedi in ga našim oblastem izročili 21. julija lani.

Je bilo pa že pred slabimi štirimi leti jasno, zakaj ni hotel izgubljati časa s policistom. V  mercedesu je tovoril ukradene sef, žensko torbico, prenosni računalnik, tuje dokumente, športna oblačila in obutev, za katere se je izkazalo, da jih je nosil na vlomilskih pohodih.

Manjkata mu dve uri življenja

Zavoljo že pregovornega pomanjkanja pravosodnih policistov tokrat Mogosa niso pripeljali pred ljubljansko okrožno sodnico Urško Čebelo, je pa izven glavne obravnave zaslišala več oškodovancev.

"Šestnajstega avgusta 2020 sem legel okrog pol enih zjutraj, doma sta bili tudi žena in hčerka. Ko sem se ob pol sedmih zbudil, sem videl, da so balkonska vrata v dnevno sobo sneta, omare in predali pa odprti in razmetani po vsej hiši, tudi v kleti. Vlomilec je bil povsod, celo v naših spalnicah," je pripovedoval Ptujčan Boštjan F. "Ponoči zelo rahlo spim, ves čas imam prižgan radio in zato aktivno glavo, vendar mi dve uri enostavno manjkata. Očitno nas je z nečim poškropil. Najbolj zamerim, da spim, pa me nekdo gleda."

Spijo le še pod alarmom

Mogos naj bi največ odnesel Boštjanovi hčerki, 100 evrov iz denarnice, srebrno pandorino zapestnico, vredno 200 evrov, srebrne uhane (100 evrov), uhane iz belega zlata, katerih vrednosti ni znala oceniti, ker jih je dobila v dar, parfume, sladkarije, tablete, predvsem nalgesin, ročno uro (50 evrov) in bižuterijo, za katere ne bo zahtevala odškodnine, "ker je bil razen kič". Priglasila je 500 evrov premoženjskopravnega zahtevka.

Po Boštjanovih besedah je vlomilec odnesel še tri darilne vrečke z buteljkami in čokoladami, ki so jih prejšnji dan prinesli gostje na pikniku, kar je malenkost. Materialna škoda ga v nobenem primeru ne boli, pač pa, da se ne počutijo več varne: "Dejstvo je, da se nam je življenje povsem spremenilo. Prej nismo imeli alarma, zdaj ga vklopim vsak večer, preden gremo spat."

Kam si mi skril nahrbtnik?!

Podobno izkušnjo ima Kranjčan Matjaž S.: "Tistega dne sem si zlomil prst na nogi in se po vrnitvi iz jeseniške bolnišnice ob enajstih dopoldne odpravil k počitku. Zvečer zato nisem mogel zaspati, uspelo mi je šele okrog dveh zjutraj. Uro in pol kasneje me je zbudila mati, ki živi nad mano, češ, kam sem ji skril nahrbtnik, nameravala je na Triglav. Pri njej so bile odprte vse omare in predalniki, ruzak smo nazadnje našli v kleti, kjer je vlomilec vstopil skozi okno, vsebina je bila raztresena po tleh, postregel pa si je z energijskimi pijačo in ploščicami. Mami je vzel še 80 evrov iz denarnice, bančno kartico je pustil, iz moje sobe v kleti pa grafične kartice, vredne od 700 do 800 evrov.“

Tudi njega, njegovo mater in zdaj že pokojno staro mamo je bolj kot škoda pretreslo dejstvo, da se je nepovabljeni obiskovalec nemoteno sprehajal med njimi: "V spanju vedno zaznam, kaj se dogaja okrog mene. Takrat nisem. Mama in stara mama po tistem nista bili več mirni, cele noči sta ob prižganih lučeh bolj bedeli kot spali. Zaradi tega sem bil tudi jaz pod stresom, bolniško, ki sem jo dobil za zlomljen prst, sem podaljšal še za en mesec."

Sinu odnesel teleskop

Osumljeni Mogos je tisto noč v Kranju vlomil še v hišo Roberta P. "Vstal sem ob 4.40 in videl, da so vhodna vrata odprta. Takoj sem pogledal po hiši – omare v našem stanovanju in pri mojih starših so bile odprte. Njima je ukradel dva prstana, vredna od 200 do 300 evrov, iz moje denarnice je izginilo 250 evrov, iz ženine 150, sin je bil ob 400 evrov, teleskop (300 evrov) in pametno uro (60 evrov). Vzel je tudi zlate ploščice, ki sva jih imela z ženo (1000 evrov)."

Takšnih zgodb je še 50.

Komentarjev 12
  • Nevica 08:45 11.februar 2024.

    Je Boštjanova hčerka lezbijka? Menda je Pandorin nakit prepoznavni znak? O tem nas ozaveščajo na TV programu vsak dan stokrat???? Res ne vem kaj naj si mislim? Je kaj takega sploh vredno ukrasti? Navadna bižuterija. Tale romunski lopov ni ravno ...prikaži več velikopotezen. Bi moral na šolanje v slovensko vlado. Tam se za 100 EUR tudi skloni nihče, če slučajno iz denarnice padejo....

  • alojz73 22:18 10.februar 2024.

    Ja Romune,Moldavce v EU,največji kriminalci,samo še Ukrajinci pa bomo res rabili vardo.

  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 15:46 10.februar 2024.

    Res ni prijetno, če se v lastnem domu ne počutiš varno! DpTa varnost izgine, ko nekdo nepovabljeno vstopi v tvoje stanovanje pa, če si doma ali ne!