Slovenija > Črna kronika
44363 ogledov

Po Ljubljani z nožem zabada ljudi, v rodno Afriko ga ne morejo izgnati

Coco Filip Faragala 14.4.2023 D. M. Coco Filip Faragala
Vročekrvni Coco Filip Faragala hitro zagrabi za nož. Novembra lani je sredi Ljubljane hudo ranil brezdomko, zaradi česar so ga včeraj privedli na tamkajšnje okrožno sodišče, že prej sostanovalca v samskem domu. V Sloveniji je 13 let in bo očitno še ostal.

Včerajšnji predobravnavni narok se je, kot običajno, začel s preverjanjem osebnih podatkov, iz katerih izhaja, da se je Coco Filip Faragala rodil v glavem mestu Eritreje, Asmari, in to 1. januarja 1993. Ta datum niti ni presenetljiv, saj večina migrantov, ki pride k nam brez dokumentov, tako, kot je tudi on, rojstni dan praznuje prvega v letu.

Nič ne dela, a ima trgovino

In naprej, v domovini je končal osnovno šolo, ki ima tam sedem razredov, ter srednjo, s tremi. Poklica nima in ni nikoli delal, toda v Afriki ima, je pojasnil, avtomobile, motor, hišo in trgovino v Libiji. Precejšen dosežek ob tem, da je že kot mladoletnik prispel v Slovenijo, kjer nima nobene premičnine ali nepremičnine, niti stalnega ali začasnega naslova, zato pa, po svojih besedah, status mednarodnega begunca zaradi političnih nazorov ter socialno podporo v višini 400 evrov na mesec.

Okrožna državna tožilka Maja Ulčar je zatem strnila obtožnico: "Obtoženi je 15. novembra lani ob 17.35 v Plečnikovem podhodu Majo G.  z roko udaril v obraz, jo zmerjal in pozival k pretepu, stekel stran, se vrnil in jo od zadaj z nožem zabodel v trebuh. Zaradi poškodovane arterije je močno krvavela, njeno življenje je bilo v nevarnosti."

Kot so lani poročali kronisti, je Faragala po dejanju zbežal, a so ga hitro prijeli, žrtev, tudi brezdomko, pa so zdravniki rešili. Med njima sicer menda poprej ni bilo sporov.

Alibi mora potrditi britanska ambasada

Če bi Faragala krivdo priznal, bi tožilka predlagala šest let in pol zapora, grozi mu sicer od pet do 15 let. Vendar je ni, njegovo izjavo je iz angleščine, saj slovenščine ni osvojil, prevedel sodni tolmač: "Nisem kriv. Imam dokaze, da sem bil v tistem času na veleposlaništvu Združenega kraljestva."

Kljub temu, da naj bi imel alibi, je njegov zagovornik po uradni dolžnosti, odvetnik Tomaž Pulko, predlagal postavitev izvedenca za psihiatrijo, ki naj ugotovi stopnjo njegove prištevnosti v času dejanja.

Razbil televizor, lomil rebra

Faragala ni prvič obtožen za poskus uboja. Kri je prelival tudi 29. novembra 2017 v samskem domu v Savljah. Takrat se je priklopil na kabelsko televizijo enega od sostanovalcev, česar pa ni hotel plačati, razbil mu je televizor in telefon ter ga tako močno udaril, da mu je polomil nekaj reber. Lotil pa se je še enega soseda. Na tega je, po poročanju Slovenskih novic, vpil "respect, respect" (spoštovanje, spoštovanje), ga s palico tolkel po glavi, zbil na tla, mu v oči porival prste in še zabodel ter porezal z nožem.

Ker pa te rane po mnenju izvedenca sodnomedicinske stroke niso bile smrtno nevarne, je tožilstvo omililo obtožnico in Faragala jo je odnesel z enim letom in 11 meseci zapora, za drugi napad je dobil štiri mesece. Izrečena mu je bila še stranska kazen: izgon iz Slovenije za najmanj štiri leta, a je tega odsvetovalo zunanje ministrstvo, ker da so tam kršene človekove pravice in prezasedeni zapori, poleg tega njegovo bivanje ureja zakon o tujcih.

Vse kaže, da bo do (na)daljnega ostal v Sloveniji, čeprav se mu obeta že peta kazen. Poleg omenjenih kaznivih dejanj je v preteklosti zagrešil še dve.  Leta 2015 so ga obsodili na šest mesecev pogojnega zapora zaradi nasilništva, leta 2012 pa si je z ropom prislužil dve leti aresta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 100
  • pilotko 05:42 16.april 2023.

    Ko bo naslednjič z nožem ujel koga iz vlade bo zadeva hitro urejena in gre ekspresno domov v Afriko s čarter furo na Falkonu. Resnično smo postali banana republika in poleg takih primitivcev na sociali še opice posvajamo in uvažamo.

  • Boschtjan Zupanchich 23:13 15.april 2023.

    Logično, .... kaj ste pa mislili, da bo kdajkoli prišlo kaj dobrega od teh Kajnovih potomcev ?

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 22:10 15.april 2023.

    Kaj ste pa pričakovali? Pri nas se z nasilnim osebjem ravna v rokavicah in z lepimi besedami o njih. Potem se pa nekateri čudite, zakaj je tako. Je težko nalomiti pizduna tako, da si ne bo nikoli več drznil sočloveku ...prikaži več nameniti niti grdega pogleda, kaj šele kaj hujšega? Saj res, Slovenija je kandidatka za najbolj pacifistično država na svetu in si tega ne more privoščiti. Pa še Amnesty international bi nam dala kakšno črno piko.