Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

Po napadu odpeljan na psihiatrijo

Kljub večkratnim vbodom v prsni koš je Branko K. preživel in je na zdravljenju v Žurnal24 main
31-letnika, ki je včeraj večkrat zabodel svojega očeta, po napadu odpeljali na psihiatrično zdravljenje. "Kadar smo ga videli na ulici, smo se zaklepali v hiše," so povedali sosedje. Nasilen bil že mlajši brat.

V Košaškem dolu v Mariboru je v ponedeljek nekaj po 11. uri 31-letnik z nožem večkrat zabodel svojega očeta, policisti pa so razkrili del dogajanja tragedije v stanovanjski hiši.

Zabodel ga je v prsni koš
"Dežurni preiskovalni sodnik in kriminalisti so ob prisotnosti dežurnega državnega tožilca opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Ugotovili so, da je 31-letni moški tega dne, okoli 11.25, vstopil v spalnico, kjer je na postelji ležečega očeta večkrat zabodel v predel prsnega koša," je pojasnil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik PU Maribor.

31-letnik naj bi imel, tako kot njegov mlajši brat, težave z drogo. Tudi "psihične izpade" naj bi imel že večkrat, zato so se, kot so povedali bližnji stanovalci, zaklepali v hiše, da jih ne bi slučajno napadel.

Poškodovanega so z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Maribor, kjer je še vedno na zdravljenju, osumljenega pa na Oddelek za psihiatrijo UKC Maribor. Kriminalisti PU Maribor v zvezi s kaznivim dejanjem poskusa umora še zbirajo informacije.

Nasilen že mlajši brat

V isti hiši je leta 2009 storilčev dve leti mlajši brat umoril svojega dedka in hudo ranil mater. Ob 21. uri zvečer je 30. julija 2009 s skoraj 30-centimetrskim nožem 29-krat zabodel svojega 83-letnega dedka, ki je umrl na kraju dejanja, saj sta dva vboda prebodla srce. Življenje mu je poskušala rešiti snaha, sin pa je napadel tudi njo, jo večkrat zabodel in porezal po telesu. Smrtne poškodbe je preprečil njen soprog, ki je sinovo divjanje ustavil s silo.

Občutek, da je uročen  
Morilska agresija je bila, kot je kasneje razsodil senat mariborskega okrožnega sodišča, posledica akutne psihične motnje, dodatno potencirane zaradi odvisnosti od indijske konoplje. Storilcu zato sodišče ni prisodilo kazni, temveč varnostni ukrep obveznega zdravljenja in varstva v psihiatriji.

"Ta motnja mu je povsem zameglila zavest in zato ni mogel razumeti pomena in posledic svojih dejanj," je takrat ocenil Matej Kravos, sodni izvedenec psihiater. "Takšen bolnik je prepričan v nekaj, kar ni res," je po poročanju Dnevnika sodišču s preprostimi besedami razložil Kravos.

Storilčevo duševno stanje se je slabšalo več tednov, pri čemer so to prijatelji in sorodniki zaznali šele dva tedna pred dogodkom. Prijatelji so se v preiskavi spominjali, kako čudno se je vedel dan pred dejanjem. Deloval je zmedeno, eni od prijateljic pa je potožil, da ga je nekdo začaral.

"Ne more biti kriva konoplja"
Te blodnje niso mogle biti zgolj posledica kajenja indijske konoplje, je poudaril Kravos. "Uživanje marihuane povzroči podobne simptome, a to velja samo za tisti čas, ko je človek pod vplivom mamila," je razložil. Storilec pa je simptome kazal tudi potem, ko je bil v priporu, kjer ni več mogel uživati mamil. "Pogosto uživanje droge je lahko vzgib za sprožitev tovrstne bolezni," je še povedal psihiater.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.