Slovenija > Črna kronika
152244 ogledov

Tako je prišlo do napada psa, v katerem je umrla 8-letna deklica

Rešilec
V Mengšu je v sredo umrla 8-letna deklica.

Nekaj pred 17. uro so bili policisti PU Ljubljana obveščeni, da je v Mengšu pes napadel otroka. Po do zdaj zbranih podatkih se je 8-letna deklica na dvorišču stanovanjske hiše, ki je sicer ograjeno z ograjo, vendar so bila dvoriščna vrata odprta, približala večjemu psu, ki je bil privezan z verigo. 

Pes je deklico napadel in ogrizel. Na kraj je prišla odrasla oseba, ki je psa odstranila in poklicala reševalce. Kljub hitri zdravniški pomoči je 8-letna deklica na kraju zaradi poškodb umrla. 

Policisti so opravili ogled kraja dogodka. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Po podatkih policije pes, ki je napadel deklico, ni bil voden na seznamu nevarnih psov. Nevarne živali so sicer živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka. Med nevarne pse pa sodijo tudi vsi psi, ki so že koga ugriznili. 

Lastnik nevarnega psa mora zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov: da je na povodcu in opremljen z nagobčnikom, da je zaprt v pesjaku ali objektu ali da je v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označena z opozorilnim znakom.

Med nevarne pse ne sodijo: 

-  službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;

-  psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označeno z opozorilnim znakom;

-  psi, katerih ugriz je posledica ravnanja z njimi med veterinarskimi posegi;

-  psi, ki še niso dopolnili devet mesecev starosti in so v tem obdobju ugriznili enkrat, datum skotitve psa pa je bil vnesen v centralni register psov že pred ugrizom. 

Na kraju je bila tudi veterinarska inšpektorica, ki je odredila odvzem psa. Ni izključeno, da ga čaka usmrtitev. Ta se namreč po zakonu o zaščiti živali lahko odredi, "če je z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka" ali povzročil posebno hude telesne poškodbe. 

dezurni@zurnal24.si