Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Po petih dneh našli planinca

snezni plaz Plaz
Danes zjutraj so gorski reševalci GRS Kamnik na območju Kotliškega grabna našli mrtvega planinca, ki so ga pogrešali od sobote.

Planinec je umrl pod snežnim plazom, reševanje pa so morali zaradi toplejših vremenskih razmer vmes prekiniti – obstajala je namreč velika nevarnost novih plazov.

Časa za dokazovanje bo še dovolj!

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) so opozorili, da so sobotni nesreči planinca botrovale številne napake na njegovi strani. V gore je odšel prepozno, na začetku je padal dež, temperatura pa se je dvignila do 12 stopinj Celzija – to dvoje je botrovalo k še večji nestabilnosti snežne odeje. Poleg tega si je za turo izbral nevarno pobočje, ki je znano po plazovih, za seboj ni pustil obvestila, kje in kam namerava.

"Bodimo odgovorni, hodimo odgovorno! Resnično je škoda vsakega življenja, ki se izgubi zaradi objestnosti in nepremišljenosti. Počakajte toliko, da se razmere umirijo.  Časa za »ekstremne« ture, dokazovanje, samopotrjevanje ... bo še na pretek," ob tem opozarja Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec planinske zveze.

V pomoč pri varnejšem gibanju v zasneženih gorah bodo napotki, ki jih najdete na tej povezavi.

Previdno tudi ta konec tedna

Tako vsi, ki se boste ta konec tedna opravili v gore, upoštevajte, da velja nevarnost proženja snežnih plazov je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici – za varno gibanje je potrebnih veliko izkušenj. Snežna odeja je nestabilna in težka, manjši premiki že lahko sprožijo plazove, še posebej so izpostavljena južna pobočja s travnato podlago. Plazovna žolna, lopata in sonda so obvezna oprema.

Ažurne podatke lahko spremljate tudi na spletnih straneh Agencije RS za okolje, tako za snežne razmere in vremenska napoved za gorski svet.






Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.