Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Po požaru bodo otroke preselili

Požar Ivančna Gorica Gašper Stopar
Požar, ki je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah, je uničil 11 učilnic, celotno podstrešje in ostrešje, dobesedno je stopil tudi zidove.

Požar, ki je zjutraj nekaj po četrti uri zajel srednjo šolo v Kočevju, je tako poškodoval objekt, da v njem kar nekaj časa pouk ne bo mogoč, prav tako ne varstvo otrok. V isti stavbi so namreč ravno letos uredili vrtčevski oddelek za najmlajše. Pouk in varstvo otrok bodo tako začasno preselili na druge lokacije, pravi kočevski župan Vladimir Prebilič.

V učilnicah bodo igralnice

Kot je dejal za STA, bodo v požaru poškodovan objekt najverjetneje znova lahko začeli uporabljati šele s prihodnjim šolskim letom. Do takrat bodo za 50 otrok, starih od enega do dveh let, ki so v stavbi obiskovali vrtec, varovanje organizirali v matični stavbi vrtca Ostržek. Iz te stavbe pa bodo morali zaradi prostorske stiske del otrok preseliti v prostore Osnovne šole Zbora poslancev. V šolsko stavbo bodo preselili najstarejše vrtčevske otroke.

Prebilič se je sestal z ravnatelji osnovnih šol, srednje šole in vrtca, tako da so že začeli z zamenjavo pohištva v učilnicah, ki bodo začasno služile kot igralnice, in selitvijo igral. "Seveda bo to za šolo in vrtec pomenilo veliko usklajevanja, a je to edini način, da bodo stvari nemoteno tekle," je dejal kočevski župan. Za 31. december so sklicali tudi poseben sestanek s starši otrok, ki obiskujejo vrtec, na katerem jim bodo predstavili, kako bodo stvari potekale, denimo kako bo poskrbljeno za prevoz otrok in podobno.

Za srednješolce bodo pouk organizirali na treh lokacijah. Za dopoldanski čas bodo najeli prostore Ljudske univerze v Kočevju, ki ima večino svojih aktivnosti planiranih v popoldanskem času. Del pouka bo potekal tudi v stavbi kočevske gimnazije, eno učilnico pa bodo pridobili v kočevski knjižnici. Skupno bo na nadomestnih lokacijah tako potekal pouk za 140 srednješolcev v različnih programih.

Kriva napaka na napeljavi?

Ogenj je sicer izbruhnil v prvem nadstropju, požar pa se je hitro širil po 32 let stari montažni konstrukciji. Ogenj je uničil praktično ves zgornji del (11 učilnic), celotno podstrešje in ostrešje, dobesedno je stopil tudi zidove. "Zgornji del stavbe je preprosto izginil," je povedal Prebilič in dodal, da vzrok požara za zdaj še ni znan. Po nekaterih domnevah bi ga lahko povzročila napaka na napeljavi.

Tako bodo sedaj najprej odstranili vse dele, ki jih je načel oziroma poškodoval ogenj. Sledil bo statičen pregled stavbe, da bi ugotovili, ali niso bili morda poškodovani tudi kateri od nosilnih delov stavbe, ki sicer niso goreli, so bili pa izpostavljeni visokim temperaturam. Izvedli bodo zaščito objekta, v zadnji fazi pa ga nameravajo rekonstruirati. Upajo, da bodo na obstoječo ploščo lahko postavili nov objekt lesenega tipa, saj statika ne dopušča betonske gradnje. Kot je povedal Prebilič, se je danes sestal tudi s predstavniki ministrstva za izobraževanje, ki so si ogledali posledice požara. Ker je bila stavba zavarovana, bodo nekaj denarja dobili iz tega naslova, a to ne bo zadostovalo za celotno rekonstrukcijo. Po prvih ocenah naj bi bilo škode za več milijonov evrov.

Komentarjev 2
  • privat 09:00 28.december 2012.

    dober zaslužek za občinske prijateljske naveze...V kočevju dobijo posel še preden zagori??

  • korisnik_10145 21:50 27.december 2012.

    Gasilne aparate ter gasilne spreje,in ostale pripomočke za varnost doma,najdete na spletni strani WWW.VARNOST-DOMA.EU