Slovenija > Črna kronika
4986 ogledov

Po prejemu elektronskega sporočila ostali brez več sto tisoč evrov

pisarna računalnik Profimedia
Policija opozarja na nov način izvrševanja goljufij.

V sredo so na PU Koper prejeli prijavo ene od gospodarskih družb, ki je bila žrtev spletne goljufije. 

V računovodstvu družbe so prejeli elektronsko sporočilo, v katerem so se neznani storilci predstavljali kot banka, katere komitent je družba. V sporočilu je bilo zapisano, da banka menjuje strežnike spletnega bančništva. Dodana je bila povezava do spletnega obrazca, v katerega je moral prejemnik sporočila vnesti vse svoje podatke o bančnem računu in dostopne podatke. 

Temu je sledil klic iz slovenske telefonske številke. Na drugi strani se je storilec predstavljal kot tehnična služba banke in oškodovanca z lažnim prikazovanjem z navodili prepričal, da mu je posredoval dodatno geslo (iz generatorja gesel). Tako je storilec dobil dostop do spletnega bančništva. Zatem je storilec več sto tisoč evrov denarja prenakazal na tuj bančni račun.

"Svetujemo, da ste pozorni na domene, iz katerih prejemate elektronska sporočila (banke) in se ne zanašate zgolj na samo prikazano ime. Vsako takšno sporočilo, pri katerem se zahteva posredovanje podatkov, pred posredovanjem preverite na svoji banki, saj to ni običajna praksa poslovanja," svetujejo na policiji.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.