Slovenija > Črna kronika
22646 ogledov

Po ropu trgovine in pekarne usmrtil mamo dveh otrok

Bojan Kajfež-umor Pržan Peter Lovšin/Dnevnik Prizorišče umora v Pržanu
Potem ko morilca Bojana Kajfeža zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov petkrat zapored niso pripeljali z Doba na ljubljansko okrožno sodišče, jim je včeraj le uspelo.

Žrtve 55-letnega Ljubljančana Bojana Kajfeža ne bodo leta 2017 pozabile vse življenje. A le tiste, ki so preživele, 38-letna mati dveh otrok Petra Kramberger na žalost ni.

Bojan Kajfež | Avtor: D. M. Bojan Kajfež D. M.
Izza pasu potegnil pištolo

Prva žrtev, čeprav ni bila telesno poškodovana, zato pa v hudem psihičnem šoku, je bila prodajalka v Mercatorjevi trgovini na Litostrojski cesti. Kajfež je, tako narekuje obtožnica, 6. februarja tistega leta ob pol sedmih zvečer vstopil v prazen lokal, s kapo na glavo, ovratnikom puloverja, potegnjenim do nosu, in pištolo, ki jo je z orokavičeno roko potegnil izza pasu. Kot smo včeraj na okrožnem sodišču v Ljubljani, kamor ga je upravi zapora na Dobu po petih neuspešnih poskusih le uspelo pripeljati, - a krivda zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov je na višji, vladni ravni - razbrali s posnetka nadzorne kamere, mu je v vrečko dala bankovce, nato je še sam dvignil predal in preveril, če vse. Prav bogat izplen ni bil, vsega 200 evrov. Očitno trgovci izkupiček večkrat na dan odnesejo na varno, v sef.

Posodil ji je 25.000 evrov

Iz posnetka izhaja še, da je skušal zbežati skoti vstopna vrata, ker pa mu to ni uspelo, je med policami tekel do izhodnih. Pištola, ki jo je ob grožnjah usmeril v strop, je bila srebrne barve, ni pa izvedenec za balistiko Franc Savič včeraj mogel potrditi, če ista kot tista, s katero se je 4. aprila lotil pekarne na Vodnikovi cesti. Tam je ustrelil v strop in pobegnil s 400 evri.

Vsekakor pa je z isto pištolo, kar je potrdil izvedenec Savič, na velikonočni ponedeljek, 17. aprila, zagrešil grozljiv zločin. Na terasi lokala Pržan je osemkrat ustrelil njegovo najemnico Krambergerjevo, ki je takoj umrla. Imela sta skupno zgodovino: bila sta prijatelja in poslovna partnerja, saj ji je Kajfež posodil 25.000 evrov za najem oziroma obnovo lokala. Ker je za svoj vložek vzel hipoteko na hišo, naj bi mu ga vrnila v enem letu. Tega ni storila, zato mu je grozil rubež. Ob tem naj bi ga še ignorirala in se mu celo posmehovala.

Hotel naj bi se le pogovoriti

Usodnega dne naj bi se po njegovih besedah z njo hotel zgolj pogovoriti, ker je bil v finančni stiski, a končalo se je tako, da je izpod pazduhe iz toka izvlekel pištolo znamke tanfoglio in vanjo izstrelil osem krogel. Tožilstvo je predlagalo kazen 22 let zapora za umor iz brezobzirnega maščevanja ter dve leti in pol za povzročitev splošne nevarnosti – na terasi je bilo veliko gostov – enotna se je glasila 24 let aresta.

Predsednik senata, sodnik Marko Češnovar, je razsodil, da vsako maščevanje ni brezobzirno, in da je šlo za uboj, ki je blažje sankcioniran, z maksimalno kaznijo 15 let zapora. Kajfež, ki je, mimogrede, izurjen v ravnanju z orožjem, v Gotenici je opravil tudi izpit za strelskega inštruktorja,  je dobil 14 let in pol.

Plačal za mercedesa, dobil ni nič

Nista pa ropa, ki ju je na predobravnavnem naroku zanikal, edini Kajfeževi kaznivi dejanji zoper premoženje. Zaslužiti je skušal še z avtomobili prestižnih znamk, ki naj bi jih kupcem po ugodni ceni zagotovil pred dražb na Fursu, ta da mu dolguje denar in bi ga tako izplačal. Med osmoljenci je bil tudi Korošec Andrej Lopatni, ki pa je pred dvema letoma in pol umrl, zato je včeraj pričal njegov sin Grega Lopatni. Prav veliko ni vedel: "Oče, ki je bil invalidsko upokojen, je Kajfežu izročil 2.000 evrov are za mercedesa ML, a ni dobil ničesar. Rekel mi je, da ga bo ovadil, česa več pa ne."

Prav glede ogoljufanosti pri nakupu avta bi se morala na sodišču izreči še ena priča, ki pa se dosedaj ni odzivala na vabila, včeraj je spodletela celo prisilna privedba. Dokler je ne najdejo, sojenje Kajfežu ne bo končano.

 

Komentarjev 5
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:15 18.november 2023.

    A tole je 55 let,zgleda kot 80 letnik,drugače pa,za pirhe obesit in ga tepst dan in noč!!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:16 18.november 2023.

    Če tega psihota v zaporu ne držijo v osami, ga bo itak slej ko prej tam nekdo pospravil in na koncu niti ne bo pomembno zakaj ni dobil kazni, ki bi si jo dejansko zaslužil in bi jo moral dobiti...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 10:54 18.november 2023.

    Takega modela bi bilo potrebno dati na vislice! Potem bi bilo manj kriminala, zapori ne bi bili tako polno, nas davkoplačevalcev ne bi stalo plačevanje all inclusive največjim barabam tega sveta,