Slovenija > Črna kronika
239 ogledov

Po streljanju iz maščevanja na psihiatrično zdravljenje

Franc Novak Žurnal24 main
Janez Žnidar bo kazen za uboj 37-letne Marjete Bervar najverjetneje pet let služil na mariborski psihiatriji.

Ljubljansko okrožno sodišče je Janezu Žnidarju, ki je konec lanskega maja ustreli 37-letno Marjeto Bervar zaradi tega uboja izreklo obvezno psihiatrično zdravljenje, njegovemu pajdašu Franciju Novaku pa osem let in pet mesecev zapora.

"Čutil se je prikrajšanega. On pa ni niti sposoben odzivnosti oziroma obzirnosti, kar potrjuje tudi izvedensko mnenje" izhaja iz obrazložitve sodbe.

Žnidarja na razglasitev sodbe zaradi uboja ni bilo, do nadaljnega pa ostaja na oddelku za forenzično psihiatrijo na mariborskem kliničnem centru, kjer je v priporu vse od aretacije konec maja.

Drugega kot psihiatrično zdravljenje ne morejo?

Sodni izvedenec psihiater, ki mu je sodišče naložilo naj Žnidarja temeljito pregleda in oceni v kakšnem psihičnem stanju je bil Žnidar v času streljanja na Bervarjevo, je potrdil, da Žnidar trpi zaradi hudih psihičnih težav, predvsem blodenj oziroma da ima paranoidno shizofrenijo, preganjavice.

Že celo življenje Žnidarja zato spremljajo konstrukti s preganjalno blodnjavostjo in je bil v času storitve kaznivega dejanja neprišteven.

Zaradi vseh teh težav se tako niti ni zavedal posledic, ki jih bo povzročil s svojim dejanjem. Glede na to, da je bil v času streljanja neprišteven, pa mu je sodišče kot edino kazen lahko naložilo le obvezno petletno psihiatrično zdravljenje. Drugačne sankcije v takšnih primerih sodišče namreč ne sme izreči. Psihiater sicer ocenjuje, da bi Žnidar potreboval več kot pet let za zdravljenje, kar pomeni, da bi mu ukrep po petih letih lahko še podaljšali, saj to omogoča zakon o duševnem zdravju.

Sodišče pa bo predvidoma odslej vsako leto preverjalo kako napreduje zdravljenje in se sproti odločalo, do kdaj bo Žnidar zaprt na psihiatričnem zdravljenju. Zakon sicer trenutno predvideva, da tak ukrep ne sme trajati več kot pet let.

Tožilstvo priznava motnje

Tožilstvo je Žnidarju sicer očitalo, da naj bi Bervarjevo umoril iz brezobzirnega maščevanja, saj naj bi bila njegova neuresničena ljubezen izpred desetletij, Bervarjeva pa se je Žnidarju na vse načine poskušala izogibati, kar je sodniku podrobno opisal tudi mož pokojne. Ostali sorodniki pa so na zaslišanjun prav tako potrdili, da je Žnidar Bervarjevo dolga leta zalezoval ter njej, njenim staršem in sosedom pisal pisma, polna laži.

Tožilstvo priznava, da je Žnidar v stanju neprištevnosti streljal iz maščevanja, saj da je imel občutek, da sta mu ona in njena družina uničila življenje. Žnidarjev zagovornik pa sodišču predlaga naj ga oprosti, ker da bi bilo lahko zaradi njegovih duševnih težva dvomljico celo njegovo priznanje umora.

Sodišče pa je ob izreku sankcije vendarle ocenilo, da zaradi njegovih duševnih težav ni mogoče potrditi, da je Žnidar res streljal na Bervarjevo iz brezobzirnega maščevanja.

Pajdašu skoraj osem let in pol zapora

Franc Novak naj bi od Žnidarja prejel 15 tisoč evrov, da mu je priskrbel pištolo, s katero naj bi Žnidar streljal. Hkrati naj bi Novak Žnidarju dal natančna navodila, kako mora streljati, da bo Bervarjeva zagotovo umrla.

Novak sredi januarja, ko so mu ponudili naj sam prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za 15 letno zaporno kazen, kolikor je tožilstvo ponudilo v zameno za priznanje, krivde ni priznal.

Zdaj pa je tožilstvo zanj predlagalo 18 let zapora, a se je sodišče na koncu odločilo za milejšo kazen. Ne glede na to pa sodišče ne dvomi, da je Novak vedel, da namerava Žnidar Bervarjevo ustreliti in da mu je zato ravno s tem namenom orožje priskrbel. Zato bo v zaporu moral odslužiti skoraj osem let in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.