Slovenija > Črna kronika
6802 ogledov

Po tatvini zlatih palic ga je zadela kap

Frank Palmer Matjaž Rušt/Dnevnik Frank Palmer
Franka Palmerja, ki so ga iskali celo z mednarodno tiralico, danes na ljubljansko okrožno sodišče ni bilo. Pristal je na urgenci.

Že na prvi pogled je jasno, da je Frank Palmer lahko le privzeto ime. In tudi je, glavni junak zgodbe, ki se bere kot prava kriminalka, je bil leta 1965 rojen v Celju kot Franc Prislan. V življenju je zagrešil kopico kaznivih dejanj, zloglasen sloves pa si pridobil s krajo zlatih palic premožnima zakoncema iz Ljubljane.

Zlate palice | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Sef v garderobni omari

V njuno hišo je skozi okno vlomil 8. novembra 2015 skupaj s sostorilcem, ki ga ni izdal in je zato policiji še vedno neznan. V garderobni omari sta našla sef, v njem pa  tri palice naložbenega zlata čistine 999,9/1000, skupaj vredne 97.550 evrov, za deset tisočakov nakita in kovancev ter moško ročno uro znamke Tag Heuer, vredno 2.000 evrov.

Klobčič se je začel odvijati dobra dva tedna po dogodku, ko je okradena lastnica med pospravljanjem naletela na ženske pajkice, ki niso bile njene ali od njenih domačih. Kot pravnica je z morebitnim dokazom ravnala previdno, ga z rokavicami spravila v vrečko in odnesla na policijsko postajo. Strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so na oblačilu našli Palmerjeve biološke sledi oziroma DNK.

Prijavil ga je sovražnik

Miloš Zarić | Avtor: D. M. Odvetnik Miloš Zarić D. M.
A Palmer je bil še kar nekaj časa na svobodi. Zlate palice je namreč ukradel med prostim izhodom iz zapora, kjer je prestajal kazen 10 let in 11 mesecev, ki bi jo odslužil januarja 2018. A le nekaj tednov po vlomu v domovanje ljubljanskega para, 27. novembra 2015, ko še ni bilo jasno, da ga je zagrešil prav on, ga je komisija za pogojne odpuste izpustila na prostost.

Tam seveda ni čakal na morebitni obisk policistov. Izginil je kot kafra in tudi razpisana mednarodna tiralica dolgo ni obrodila sadov. Toda očitno je imel sovražnika, saj so policisti dobili anonimno prijavo in ga 8. marca 2021 v Ljubljani dobesedno sneli s kolesa. V torbi, ki jo je imel pri sebi in za katero so po naših neuradnih podatkih možje postave trdili, da je bila na pol odprta, so našli 300 tablet flormidala, ki vsebujejo prepovedano drogo midazolam.

Decembra 2021 so ga spoznali za krivega kaznivega dejanja velike tatvine in obsodili na dve leti in pol zapora, skupaj s starimi grehi pa na enotno kazen 13 let in tri mesece aresta, od katerih je več kot deset let, kot rečeno, do takrat že odsedel, pred nedavnim pa tudi dokončno prišel na prostost.

Zahteval drugega odvetnika

V začetku aprila se pred ljubljansko okrožno sodnico Urško Čebelo obravnava zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ni niti začela, ker je Palmer zatrdil, da z zagovornikom, odvetnikom Borisom Grobelnikom, ki mu je bil dodeljen po uradni dolžnosti, ne najde skupnega jezika in mu preklical pooblastilo. Kar je smešno, na sojenju zaradi kraje zlata ga je zagovarjal prav Grobelnik.

Palmer je dobil dva meseca časa, da si najde novega zagovornika, in si ga tudi je. Toda na predobravnavni narok, razpisan za danes, je prišel samo odvetnik Miloš Zarić. "Danes okrog desetih dopoldne me je klicala partnerica obdolženega, da je na urgenci zaradi kapi in zato ne more na obravnavo," je pojasnil sodnici Čebeli. Naslednji predobravnavni narok je razpisan za konec septembra, če bo seveda Frank Palmer do takrat okreval.

Komentarjev 4
  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 19:15 18.avgust 2023.

    Zlatih palic je kup: 100, 250, 500, 1000, 5 kg. Kakorkoli obračam, ne pridem na to cifro, če gledam spot za Au. A ne bi blo bolj smiaelno napisat, kolk so ble težke tiste palce?

  • 4krogci 18:17 18.avgust 2023.

    Ok zlata se kr niso najdli? Da ni le on hodu h tej gospodarici na kaksne perverzne igrice, pa je to zdej izkoristla?

  • Toma 17:48 18.avgust 2023.

    Neverjetno pametna gospodarica!