Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Pobegnil iz zapora

Dimitar Belberov je imel v svoji osebni prtljagi več kot 1.300 tablet ter ampule Žurnal24 main
Iz zapora v Novem mestu je v nedeljo zjutraj pobegnil Bolgar Dimitar Belberov, član francoske tujske legije, ki so ga pred dobrima dvema mesecema na meji prijeli z več sto tabletami.
Pripornik ni nevaren za okolico, je pa nevaren za morebitno aretacijo.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je sporočila, da je v nedeljo ob 8.33 z oddelka v Novem mestu pobegnil 28-letni pripornik Dimitar Belberov, državljan Bolgarije. Belberov je od 20. februarja letos v priporu v Novem mestu, zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

"Brez uporabe teh sredstev bi težko izpolnil svoje naloge," je sodišču pojasnil Belberov, vojak francoske tujske legije. "Količine steroidov, ki jih uporabljajo bodibilderji, so namenjene za zdrav način življenja, pri nas pa ni omejitev," je pred tednom dni za Žurnal24 povedal Bolgar.

Pobegnil je s sprehajališča, kjer je bil na sprehodu s še petimi priporniki. Pobegnil je tako, da se je povzpel na okno in naprej po rešetki, skozi varovalno žico na zgornje okno in od tam po žlebu na streho približno 8,5 metra nad tlemi ter se na drugi strani zgradbe spustil na tla in stekel proti območju reke Krke.

Policija pobeglega išče in je za njim že razpisala tiralico. Mesto pobega sta si ogledala predstavnika uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in direktor zavoda v Ljubljani, ki sta tudi že opravila razgovor z zaposlenimi.

Po do zdaj zbranih podatkih naj mu pri pobegu ne bi pomagali sozaporniki, čeprav so pristojne o dogodku obvestili šele pol ure kasneje.

Pravosodni policist je nadzoroval sprehod čez okno, tako kot je v varnostnem načrtu opredeljeno. Očitno je šlo po do zdaj ugotovljenih podatkih za premajhno pozornost in ko bomo preučili vse dokaze in postopke, bo vsekakor podan predlog za obravnavo.
Milena Sukovič

Odvetnik o pobegu uradno ne ve nič
"Uradno še nismo bili seznanjeni s pobegom," pravi Peter Žnidaršič iz odvetniške družbe Čeferin, s katero je Belberov sklenil pooblastilo za zastopanje. "Pripor mu je bil sicer odrejen zaradi begosumnosti, in uslužbenci uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so nanj zelo, zelo pazili zaradi tega, ker je član tujske legije," pravi Žnidaršič. Belberov je na sodišče prihajal v spremstvu štirih paznikov, z vklenjenimi rokami in nogami. "Nikakor pa ni nakazoval, da bo storil kaj podobnega. Ali je bila to njegova trenutna odločitev, ali je bil pobeg načrtoval, ne vem," pravi odvetnik. Po njegovih besedah se sodnica lahko odloči za nadaljevanje sojenja Bolgaru v njegovi odsotnosti. Izpolnjena sta dva temeljna pogoja, in sicer, da je bil zaslišan in da ima odvetnika.

Po podatkih ministrstva za pravosodje so leta 2011 zabeležili en pobeg iz zaprtega dela zavoda med sprehajanjem (pripornik) in en pobeg iz bolnišnice brez varovanja (obsojenec).

Pobeg zaradi opustitve nadzora?
"Po prvih in do zdaj zbranih podatkih, ogledu in opravljenih razgovorih ugotavljamo, da je do pobega prišlo zaradi opustitve nadzora in varovanja v času sprehoda. Pripornik je izkoristil nepozornost pravosodnega policista, ki je bil zadolžen za izvajanje nadzora v času sprehoda," je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij zapisala v sporočilu za javnost.

Kdor bi pobeglega pripornika videl ali o njem karkoli vedel, naj to sporoči policistom na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

 

Zoper pripornika so bili odrejeni preventivni varnostni ukrepi v času spremstev (vklepanje za noge), saj so ga ocenili kot begosumnega in glede na izurjenost v tujski legiji tudi potencialno nevarnega za nasilno obliko pobega.

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič bo končno oceno o vzrokih za pobeg ter o možnih ukrepih podal po temeljitem pregledu in ocenitvi vseh okoliščin pobega in po prejemu predloga s strani direktorja zavoda v Ljubljani, ki je pristojen za oddelek v Novem mestu.

Vzporednic z lanskim pobegom v Celju ni
"Tovrstnega pobega na tako specifičen način, v tako kratkem času, s tolikšnimi preprekami nihče od zaposlenih ni pričakoval. To kaže na to, da je bil izredno izurjen in obvladal izredne veščine, saj je bil član tujske legije," je na tiskovni konferenci povedala Milena Sukovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.