Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Pobegnila v islamsko državo

Ponarejeni dokumenti Jaka Dimc
Nemočni oče, ki je imel skrbništvo nad osemletnim sinom in sedemletno hčerko, je obupan. Če so v Siriji, je upanja malo, priznava tudi predstavnik tožilstva.

Čečenka, ki živi na Nizozemskem, je skupaj z mladoletnima otrokoma proti volji njunega očeta odšla v Sirijo, kjer se je pridružila Islamski državi, je danes sporočilo nizozemsko tožilstvo. Šlo naj bi za prvi tovrsten primer na Nizozemskem.

Neimenovana 32-letna begunka je skupaj z otrokoma, osemletnim dečkom in sedemletno deklico, novembra lani odpotovala iz belgijskega Charleroija v Atene, pri čemer naj bi uporabila ponarejene potne liste. Nizozemski oče otrok je pred tem o njeni nameri obvestil policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mednarodni priporni nalog

"Zelo verjetno je zdaj v Siriji. Preiskujemo primer ugrabitve," je sporočila predstavnica tožilstva Elsbeth Kleibeuker in dodala, da je bil zoper njih izdan mednarodni priporni nalog. Čečenka je 28. decembra lani na Facebooku objavila fotografijo, ki naj bi bila posneta v kraju Tel Abiad na sirsko-turški meji, ki je v rokah Islamske države.

V začetku januarja je poklicala svojo mater, ki je v Maastrichtu, in ji povedala, da je v "prestolnici" Islamske države Raka, nato pa od nje ni bilo več glasu. "Mati je odpeljala otroke proti volji svojega bivšega moža, ki ima skrbništvo," je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva Bart den Hartigh. "Na žalost ne more narediti prav veliko, če so v Siriji," je priznal.

Komentarjev 1
  • spenjac 21:05 16.marec 2015.

    Verjetno so v islamski državi nižji davki. Žurnal, dajte se malo pozanimat kakšne davke ima islamska država, pokažite malo raziskovalnega duha.