Slovenija > Črna kronika
11 ogledov

Pobijal civiliste in jim rezal prste

Sodišče. Shutterstock
Ameriško vojaško sodišče je v četrtek narednika Calvina Gibbsa obsodilo na dosmrtno ječo zaradi smrti treh neoboroženih afganistanskih civilistov.

Calvin Gibbs, ki bo lahko zaprosil za predčasno izpustitev po 10 letih zapora, je bil na čelu skupine, ki se je sama poimenovala Kill Team (Skupina za ubijanje).

Javnost je za skupino izvedela, ko so se lani pojavile fotografije ameriških vojakov ob truplih afganistanskih civilistov.

Gibbsov odvetnik je priznal, da je njegov klient v samoobrambi ubil enega od treh Afganistancev, ničesar pa naj ne bi imel s smrtjo drugih dveh. Prav tako je odvetnik priznal, da je Gibbs enemu od trupel odrezal prst.

Zaradi smrti afganistanskih civilistov so bili v preteklosti trije vojaki že spoznani za krive, dva od njih sta med sodnim procesom pričala proti Gibbsu.

Domnevno naj bi skupno pet vojakov načrtovalo umore in nato ob truplih podtaknili orožje, da so prikrili zločine. Pri tem naj bi kot trofeje na truplih odstranili prste in druge dele telesa. Umori naj bi se zgodili januarja, februarja in maja lani, storili pa naj bi jih pripadniki oklepne brigade iz Washingtona, ki je bila nameščena v afganistanski provinci Kandahar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.