Slovenija > Črna kronika
76853 ogledov

Pod prisilo sodišča prodal hišo bogatašu, zanjo ni dobil niti centa

Rihard Fux-hiša D. M.
Potem ko je odstopil od kupoprodajne pogodbe, je moral Rihard Fux prodati vilo, vendar denarja zanjo ni dobil. Pri njegovih 76 letih ga bodo deložirali.

Iz govorice 76-letnega Riharda Fuxa ni moč razbrati, da je rojen v Mariboru, saj že od 1952. živi na Obali. Nekdanji direktor Hotelov Piran naj bi zdaj užival v zasluženem pokoju, a mu namesto tega grozi deložacija. Po odločbi koprskega sodišča je moral prodati hišo, za katero ni prejel niti centa, in trenutno išče nadomestno stanovanje, sicer bo končal na cesti.

Podpisali so predpogodbo

Njegova zgodba je dolga dve desetletji. Vilo v Grudnovi ulici, v kateri je živel od otroštva, sta s sestro Nado Huszar odkupila leta 1992 po tako imenovanem Jazbinškovem zakonu, ona se je naselila v mansardi, on v pritličju in prvem nadstropju. Enajst let kasneje sta se odločila, da jo prodata, s izkupičkom od lepe stavbe na izjemni lokaciji bi takrat lahko kupila več nepremičnin.

Interesent, premožni podjetnik David Kobal iz Sežane, je Fuxu za dobrih 120 kvadratnih metrov veliko stanovanje ponudil 400.000 evrov, Huszarjevi pa 200.000, in podpisali so kupoprodajno predpogodbo. Pogoj je bil le, da lastnika še pred prejemom kupnine poskrbita za vpis funkcionalnega zemljišča, s katerim je takrat upravljala občina Piran, v zemljiško knjigo. In tukaj se je začelo.

"Pogodb z g. Fuxom in njegovo sestro, sklenjenih na podlagi Stanovanjskega zakona iz leta 1992, ni bilo mogoče izvesti, saj je takrat veljavna parcela 115 k.o. Piran, na kateri je stal objekt Grudnova 9, združevala zemljišče okrog objekta, stavbišče in del javne poti, prav tako na objektu ni bila vzpostavljena etažna lastnina," so nam sporočili s piranske občine.

Sam postavil ograje in škarpe

"Na parceli, veliki vsega skupaj 1100 kvadratnih metrov, smo postavili ograje in zgradili škarpe, a urejenega nismo imeli niti dostopa do hiše. Za vknjižbo v zemljiško knjigo smo občino tudi tožili in izgubili," pa je za Žurnal24 pojasnil Fux.

Slednji naj bi, kot smo izvedeli pa piranski občini, skupaj s sestro leta 2003  začel s postopkom odkupa zemljišča, izvedli so tudi več geodetskih postopkov ureditve meje in parcelacije zaradi izločitve dela, ki je predstavljal javno pot, ter predvideno javno parkirišče: "Leta 2005 se je v postopek odkupa vključil g. Kobal, saj je nameraval odkupiti obe stanovanji v objektu Grudnova 9 (z g. Fuxom je že imel sklenjeno predpogodbo). Občina Piran je po potrebnih parcelacijah izvedla javno zbiranje ponudb za zemljišče okrog objekta, na katerega se je prijavil g. Kobal in z Občino Piran 19. junija 2006 sklenil prodajno pogodbo."

Fux zatrjuje, da za javno zbiranje ponudb za zemljišče sploh ni vedel, na piranski občini pravijo, da je bil "vključen v vse korake v postopku". Njegova sestra je zatem 26. junija 2006 prodala svojo mansardo za 200 tisočakov, sam pa je od predpogodbe odstopil: "Sodišču sem javil, da sem pripravljen plačati dvojno aro, a tega niso upoštevali."

Osemnajsti najbogatejši Slovenec

Še več, lastništvo nad Fuxovim stanovanjem je s sodbo koprskega okrožnega sodišča z 8. decembra 2008 prešlo na Davida Kobala, še tri leta kasneje je bila hiša etažno razdeljena, 2015. pa je bilo dokončno urejeno tudi njeno zemljiškoknjižno stanje. Toda Fux zahtevanih 400.000 evrov ni dobil.

Obrnili smo se na Kobala, ki je bil leta 2007 po poročanju revije Manager 18. najbogatejši Slovenec s 24,3 milijona evrov premoženja, a nas je preusmeril na svojega odvetnika Radmila Jecića. "Prodajna pogodba je bila odrejena, a je g. Fux ni podpisal, če bi jo, bi dobil kupnino. Kljub temu sem svetoval svoji stranki, naj slednjo za 30 dni deponira pri notarju. O tem smo obvestili g. Fuxa," je dejal ta.

Fux je po svojih besedah prišel po denar, menda približno 370.000 evrov, saj so bili odšteti ara, davek in agencijska provizija, vendar ga je notar že prej vrnil Kobalu, ker je minil tisti mesec dni: "Kupnine nisem dobil." In Jecić: "Zdaj je vse zastaralo."

Deložacija preložena

Okrajno sodišče v Piranu je na podlagi pravnomočne sodbe s 3. oktobra 2019 izdalo sklep o izvržbi, po katerem bi moral Fux včeraj izprazniti stanovanje, vendar so ga na njegovo pritožbo preložili. V tem času si bo skušal najti najemniško stanovanje, tudi s pomočjo centra za socialno delo, prijavil se bo na razpis za neprofitna. V jeseni življenja je ostal brez vsega.

Ob tem pa je ves čas, pravi, poravnaval stroške za vodo in del elektrike tudi za mansardo, v kateri že dolga leta živijo Kobalovi starši. Preti pa mu še ena Kobalova tožba, nam je namignil Jecić: "Za uporabnino stanovanja, v katerem je živel ves ta čas."

Komentarjev 18
  • matermila 08:02 20.maj 2023.

    Predlagal bi gospodu, da 18. najbogatejšega (in morda tudi odločevalca na sodišču) skrajša za glavo in bo stara leta preživel preskrbljen, kjer ga bodo prali, hranili, bo na toplem in imel bo zdravniško pomoč, ko jo bo potreboval. Pri njegovih ...prikaži več letih ne bi veliko razmišljal.

  • Trtamrta 06:18 20.maj 2023.

    In potem se bo stricu odtrgalo in se lahko zgodi da bo naslednja novica. V Piranu prišlo do tragičnega dogodka, v katerem je življenje izgubil .....

  • kapibara1 00:06 20.maj 2023.

    Tule je poštenja za "piškav oreh"..!!