Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Podjetje pahnili v prepad, upnike ogoljufali

Direktor, prokurist, likvidacijski upravitelj, lastnik … druščina, ki je upnike oškodovala za slabih šest milijonov evrov.

Policija je danes izvajala osem hišnih preiskav na ljubljanskem, murskosoboškem in kranjskem območju. Preiskava, ki so jo maja lani sprožili na podlagi prijave davčne uprave, je usmerjena  na sum večkratnega oškodovanja upnikov. "Oškodovani so upniki matične družbe in njenih hčerinskih družb, vse s sedežem na Vrhniki. Storitve kaznivega dejanja je osumljenih sedem oseb v vlogah direktorja, prokurista, likvidacijskega upravitelja in lastnika. Skupna škoda, storjena s kaznivimi dejanji, znaša približno 5,9 milijona evrov, za kolikor so oškodovani upniki," so pojasnili na policiji. 

Ugotovili so, da je matična družba januarja 2008 ustanovila štiri hčerinske družbe, kmalu zatem je njihov posredni lastnik začel s prenašanjem osnovnih sredstev in zalog, finančnimi malverzacijami, načrtno je izčrpaval družbo, tako da se je izogibal plačevanju zakonsko  določenih dajatev in poplačil upnikov, kar je kasneje izpeljal skupaj s šestimi soosumljenimi.

Fiktivna prodaja 

"Po opravljenem inšpekcijskem davčnem pregledu in ugotovljenem davčnem dolgu junija 2012 – družbe so imele v tem obdobju tudi blokirane transakcijske račune – torej v času, ko so bile prezadolžene, so osumljeni iz posameznih hčerinskih družb prenesli vsa osnovna sredstva in zaloge, eno od hčerinskih družb pa so prodali družbi, katero je preko druge družbe obvladoval glavni osumljenec. Nato so iz teh treh hčerinskih družb – od katerih sta bili dve v postopku likvidacije in na kateri so bila prenesena sredstva in zaloge ter prezaposleni delavci – fiktivno odprodali vsa sredstva in zaloge najprej na navidez nepovezano družbo, nato pa v roku enega meseca ponovno izvršili odprodajo vseh sredstev in zalog na družbo, ki lastniško ni bila povezana z matično oz. hčerinskimi družbami, preko slamnatega direktorja pa jo je obvladoval glavni osumljenec," malverzacije opisujejo na policiji. 

Tako so dosegli, da so upniki ostali praznih rok, vse pa je dejansko še vedno bilo v lasti glavnega osumljenca: "Ob njihovi prodaji ni bilo denarnega toka in je šlo zgolj za navidezno oziroma fiktivno prodajo. Po odprodaji sredstev in zalog iz posameznih hčerinskih družb je direktor vrhniške družbe vse tri hčerinske družbe prodal srbskemu državljanu po ceni enega evri za vsako družbo. Vse tri družbe so sedaj v stečaju."  

Glavni osumljeni idejni vodja 

"Glavni osumljeni je nesporno obvladoval celotno poslovanje družb iz obravnavane skupine, saj je bilo ugotovljeno, da je vse poslovne določitve sprejemal prav on. Glavni osumljeni se formalno ne pojavlja pri poslovnih dogodkih, ugotovljeno pa je, da je ravno on naročal izvršitev teh poslovnih dogodkov ter hkrati imel največji ekonomski interes, saj je bil posredni lastnik tako družb, ki so premoženje odsvajale, kot družb, ki so premoženje prejemale," pojasnjuje policija. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.