Slovenija > Črna kronika
75 ogledov

Podjetniki z goljufijo do 550.000 evrov

Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock Žurnal24 main
Kriminalisti so podali več kazenskih ovadb zoper odgovorno osebo gospodarske družbe na Koroškem. Neuradno smo izvedeli, da gre za Matjaža Ivartnika s Prevalj, ovaden naj bi bil tudi Matic Tasič.

Tasič, nekdaj tudi prvi mož Slovenskih železnic, je povedal, da ovadbe ne pozna, saj je še ni prejel. Ob tem je dodal, da se sam ne čuti krivega in odgovornega, če neko podjetje prodaja iste terjatve brez vednosti občine na več naslovov.

Pojasnil je tudi, da je občina s podjetjem Ivartnik sodelovala pri ureditvi igrišč in cest na Prevaljah ter komunalne ureditve na Šentanelu. Občina je vse obveznosti do podjetja poravnala, je dodal Tasič.

Oškodovala 74 upnikov
Kriminalistična policija PU Slovenj Gradec je po dlje časa trajajoči akciji podala kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo gospodarske družbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, gre za podjetje Ivartnik s Prevalj. Podjetje ima blokirane vse štiri račune.
Izguba:
2007: 3.949.106 evrov izgube,
2008: 1.394.550 evrov izgube
2009: 147.867 evrov izgube

Sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe vedela, da družba ni zmožna plačila.

Vseeno je takoj po vložitvi zahtevka za začetek prisilne poravnave na pristojnem okrožnem sodišču s prodajo sredstev povezani družbi ter s kompenzacijo terjatev spravila povezano družbo v ugodnejši položaj pred ostalimi 74 upniki. Tem je povzročila premoženjsko škodo v višini 377.400 evrov.

Prodal že poravnani terjatvi
Kriminalisti so podali še eno kazensko ovadbo, in sicer zoper isto osebo. Sumijo jo storitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. Z namenom pridobitve premoženjske koristi za gospodarsko družbo v prvi polovici leta 2007 naj bi sklenila pogodbe o odkupu terjatev s podjetji, ki se ukvarjajo z nakupi teh terjatev.

Gradbeno podjetje Ivartnik SGD, d. o. o., je družinsko podjetje, ki se je razvilo iz obrtne dejavnosti Ivartnik Matjaž, s. p. Glavna dejavnost podjetja je izvajanje visokih in nizkih gradenj, storitve z gradbeno mehanizacijo in najem gradbene opreme za zunanji trg.

V istem času je namreč vedela, da je naročnik njeni družbi že plačal prodane terjatve. Tako je za svojo družbo pridobila premoženjsko korist v višini najmanj 118.888 evrov.

Ista odgovorna oseba je prodala tudi dve terjatvi gospodarski družbi, ki se ukvarja z odkupom terjatev, čeprav je vedela, da sta bili terjatvi s strani naročnika delno že poravnani. S tem je za svojo družbo pridobila premoženjsko korist v višini 58.448 evrov.

Informacije smo želeli preveriti v podjetju, a se na naše telefonske klice ne odzivajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.