Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Podkupljivi inšpektor bi zamižal

denar Nik Rovan
Novomeški policisti so razkrinkali 46-letnega gradbenega inšpektorja, ki je bil pripravljen za 5.000 evrov zamižati glede spornih zadev na gradbišču.

Kot so sporočili iz PU Novo mesto, je konec avgusta inšpektor samostojnemu podjetniku, ki je izvajal dela na enem izmed zasebnih gradbišč, predstavil ugotovitev, da so izvedena dela črna gradnja. Predvidena kazen za črno gradnjo naj bi znašala več kot 60 tisoč evrov.

Nista mogla uživati denarja

Izvajalec del je kasneje navezal stike z osebo, ki naj bi "urejala" tovrstne zadeve. Ob srečanju je 39-letna ženska izvajalcu del ponudila možnost, da za plačilo pet tisoč evrov lahko uredi zadevo. Dogovorila sta se za plačilo v dveh obrokih.

Prvi obrok je izvajalec del plačal v dogovorjenem roku, minuli četrtek, ko je plačal še drugo polovico, pa so inšpektorja in posrednico presenetili policisti, ravno ko sta si razdelila preostanek denarja.

Policija poziva, da prijavite

Nadalje so policisti opravili še hišne preiskave, zasegli mobilne telefone, računalnike, dokumente, nosilce podatkov in celoten znesek podkupnine. Za oba osumljenca je sodišče odredilo pripor.

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje jemanja podkupnine določa kazen zapora do osmih let. Primer potrjuje, da je korupcija prepletena v mnoge pore družbenega in še posebej poslovnega življenja. Običajno tako prejemnik kot plačnik podkupnine dosežeta svoj cilj, zato so zelo redki primeri, da se korupcijska kazniva dejanja prijavijo, priznavajo policisti in dodajajo, da so se v konketnem primeru po prijavi hitro odzvali in storili vse potrebno za zavarovanje dokazov in zaščito prijavitelja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.