Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

"Pojej črve ali pa te pretepemo"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
10-letnemu Hrvatu, ki se zaradi epilepsije težko uči, so njegovi sošolci življenje spremenili v pekel.
Takšni otroci so lahke tarče

Psihologi trdijo, da so tarča nasilja predvsem otroci s prilagojenim programom in tisti učenci, ki so šele prišli v šolo. Težje se branijo, zato potrebujejo zaščito učiteljev in ravnateljev.

10-letnemu Zagrebčanu sošolci samo otežujejo dneve, ki jih preživi v šoli. "Drugi otroci me pretepajo in se mi smejejo. Kadar učiteljice ni v razredu, mi pred ostalimi sošolci slečejo spodnje hlače. Včasih zaprejo vrata, da ne morem vstopiti v razred ali pa me zaprejo v stranišče. Potem se mi posmehujejo," je s težkim glasom dejal sicer zelo komunikativen deček.

Ta ne ve, zakaj so se spravili ravno nanj. Zaradi tega je izgubil samozavest in misli, da je za vse to kriv on sam. Sošolci so mu grozili, da mu bodo v usta porinili petardo ter ga nato prisilili k plesu. "Enkrat so mi zagrozili, da moram pojesti črve. Če jih ne bom pojedel, me bodo pretepli. Dal sem jih v usta, potem pa sem jih izpljunil in pobegnil," se mučenja spominja deček, so zapisali na 24 sata.

Ravnateljica o nasilju ne ve nič
"Podatek o nasilju nad dečkom ni prišel do mene. Vse vam je jasno, ko vidite, da gre za otroka s prilagojenih programom,"
je dejala ravnateljica šole, katero obiskuje omenjeni deček. Ni pa mogla pojasniti, kaj je mislila pod besedo "vse", kot tudi ne, kako namerava ukrepati.

32-letna dečkova mati ne ve, kaj naj stori. "Učiteljica je rekla, da ne more pomagati. Sicer se trudi, a je nemočna. Poskusila se je pogovoriti s starši otrok. Stanje se je potem nekoliko izboljšalo. Pedagoginja je na razgovor poklicala mojega sina, ampak težava ni v njem."

Mati sedaj sina uči, kako naj se brani pred napadalci. Zaradi strahu zanj včasih pride ponj. Septembra pa ga namerava prepisati v drugo šolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.