Slovenija > Črna kronika
103 ogledov

Polarni medved ubil mladega turista

polarni medved EPA
Izlet mladih britanskih turistov na norveškem otočju se je končal tragično, potem ko je polarni medved vpadel v kamp in do smrti obgrizel 17-letnika.

Skupina okoli 80 mladeničev, starih od 16 do 30 let je med izletom z vodniki kampirala v divjini na ledeniku na otoku Svalbard, ki leži na pol poti med obalo celine in severnim polom in je znan po številčni populaciji medvedov. Skupina je bila sicer razdeljena na več podskupin.

Zver je danes zjutraj okoli 7.30 vpadla v šotorski tabor, ko so dijaki večinoma še spali. Medved je začel trgati šotore, pri čimer je smrtno ranil 17-letnika, huje pa je ranil še štiri udeležence tabora, stare 16, 17, 27 in 29 let, od tega sta dva utrpela poškodbe glave.

Žival je članom tabora vendarle uspelo ustreliti, poroča Daily Telegraph.

Lakota močnejša od varoval

Skupina je svoj tabor sicer izdatno zavarovala pred nepovabljenimi gosti, saj je bila med šotori napeljana žica, ki naj bi ob dotiku živali sprožila plašilne rakete. Vendar se ji je lačni medved očitno izognil ali pa je bila žica napačno napeljana.

Napad medveda na Norveškem | Avtor: EPA EPA
Še pred dnevi so na svojem blogu člani odprave popisovali svoje veselje, ko so dober kilometer stran videli polarnega medveda.

Območje Svalbarda je znano kot točka za premožne in divjine željne turiste, vendar pa so bližnja srečanja z medvedi zelo pogosta, zato je eno od priporočil lokalnih turističnih oblasti, da ima vsak turist s seboj močno puško.

Komentarjev 2
  • Žirafa 21:13 05.avgust 2011.

    Se podpišem. Človek vdira v okolje divjih zveri, potem je pa presenečen, šokiran, zaprepaden, zgrožen in še kaj, če ga kaj napade!

  • albert 19:44 05.avgust 2011.

    Na Norveškem se zadnje čase dogajajo čudne stvari tudi medvedom se trga!Ne vem zakaj jih vodijo tja kjer so medvedi.Človeški izrodek ne pozna meja!