Slovenija > Črna kronika
25 ogledov

Policija dela tudi brez šova

Povprečna slovenska bruto plača se v zadnjih letih dviguje s spoštovanja vrednim Žurnal24 main
Policija je tokrat postopek gospodarskega kriminala izvedla brez spektakla. Po mnenju stroke ta ustreza politiki za nabiranje volilnih točk.

Murskosoboški policisti so razkrinkali dve prekmurski gospodarski družbi in tri njihove odgovorne osebe, ki so izvajale poslovne goljufije.

 

UVK IN ATVP v protitajkunski vojni

Nekateri ukrepi Urada RS za varstvo konkurence (UVK) in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).
Pivovarna Laško. UVK od 16. maja presoja, ali je pri prevzemu prišlo do negativnega vpliva na konkurenco. Prevzemniki so Šrotov Infond Holding, Koto, CPM in Fidina.
Istrabenz. UKV je 13. junija sprožil postopek, ker Bavčarjeva Maksima Holding in prijateljske družbe niso priglasile koncentracije v Istrabenzu. Ker niso objavile prevzema, jim je ATVP 3. julija vzel glasovalne pravice.
Terme Čatež. UVK zaradi nepriglasitve koncentracije vzame glasovalne pravice Petanovi DZS in prijateljskim družbam, ki imajo skoraj polovico delnic.
Mercator. UVK odloča, ali bo Šrotu (Infond Holdingu) dovolil prodajo 23 odstotkov Mercatorja. S povezanimi podjetji bi moral sicer objaviti prevzem, sicer jim grozi odvzem glasovalnih pravic. Hkrati proti trgovcem poteka preiskava zaradi kartelnega dogovarjanja.
Niso jih pridržali
"Ti trije osumljeni posamezniki iz dveh poslovno povezanih srednje velikih podjetij niso pridržani," pravi direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš . Kriminalisti so kazenske ovadbe za kazniva dejanja zatajitve finančnih obveznosti, pranje denarja in ponarejanje listin že poslali na murskosoboško tožilstvo.

Tokrat so imena zamolčali
"Ne moremo povedati, kakšne so funkcije ovadenih oseb v podjetjih, pa tudi ne, kakšna je dejavnost podjetij, kjer so se opravljali fiktivni posli," pojasnjuje Ribaš. V letih 2006 in 2007 so osumljeni sestavili lažne prejete račune na imena več drugih gospodarskih družb, na tej podlagi pa predložili neresnične podatke o obveznosti za DDV in se tako izognili njegovemu plačilu.

Osumljenci so sestavili tudi lažna potrdila o opravljenem tečaju varstva pri delu in zdravniška spričevala za skupno 55 tujih delavcev, ki v Slovenijo sploh niso prišli. Pridobili so 1,8 milijona evrov.

Osumljeni so obema gospodarskima družbama pridobili protipravno premoženjsko korist v vrednosti 1,851.069 evrov, proračun Republike Slovenije pa oškodovali za 1,622.418 evrov.

Za povečavo kliknite na sliko. © Grafika Žurnal24

 
"To je profesionalno."
Tokrat sta policija in tožilstvo postopek izpeljala precej manj spektakularno kot v primeru gradbeniške afere in pridržanja nekdanjega tožilca Boštjana Penka in predsednika uprave SCT Ivana Zidarja . Novinarje je obvestila šele na novinarski konferenci, ko je bil predkazenski postopek že povsem končan.

Docent fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek meni, da je postopek, ki ga je včeraj predstavila policija, bolj profesionalen kot pa v prej omenjenih postopkih.

"Spektakel ustreza politiki."
"Postopek je treba opraviti profesionalno in profesionalno tudi obvestiti medije," pravi in dodaja: "Če pa je vpletena politika, pa ji bolj odgovarjajo spektakularne aretacije zaradi pridobivanja volilnih točk." Ob tem dodaja, da podrobnosti postopka v Murski Soboti ne pozna, ker je na dopustu v tujini.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.