Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Policija išče "gozdarja"

Sojenje Tršičnarju
1/3
Nada Černič Cvetanovski
Na tožilstvu v Krškem so potrdili, da je sodba zoper Trščinarja pravnomočna.

Zapornik, ki je včeraj prerezal rešetko na oknu v tretjem nadstropju zapora na Povšetovi, zlezel na streho, se po vrvi spustil na tla, preplezal žično ograjo in se izgubil v svobodi, je Robert Trščinar, dolenjske gore list. Na Povšetovi je prestajal desetmesečno zaporno kazen zaradi tatvine.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem so potrdili, da je sodba zoper Trščinarja pravnomočna. 18.oktobra je namreč tožilstvo prejelo sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, ki je zavrnilo pritožbo tako Okrožnega državnega tožilstva Krško kot obrambe in v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je Trščinarju izreklo 46 mesecev zaporne kazni in denarno kazen v višini 4500 evrov. V kolikor je ne bo plačal, se bo ta kazen spremenila v novih deset mesecev zapora. Poleg tega  se mu bo odvzelo dobrih petnajst tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Je pa višje soddišče bolj blago kazen od tiste, ki jo je določilo prvostopenjsko sodišče, prisodilo pomočniku Antonu Hrenu. Namesto zaporne mu je prisodilo pogojno kazen, štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta in 750 evrov denarne kazni.

Vlamljal s sodelovcema

Trščinar je sam ali pa s sodelavcema Martinom Zajcem in Antonom Hrenom v treh mesecih vlomil v osem trgovin s kmetijsko mehanizacijo v Posavju in na Dolenjskem; zalomilo se mu je, ko je vlomil v kmetijsko trgovino v Tržišču pri Sevnici. Najljubši so mu bili gozdarski vitli, motorne in krožne žage, cepilniki drv in preostala specializirana gozdarska oprema. V treh mesecih, od septembra do novembra lani, naj bi nakradli za 24.000 evrov blaga in jo hitro spravili v promet. Če kupec ni imel denarja, je bila mogoča tudi menjava za prašiče. Na seznamu ukradenih predmetov se je poleg gozdarskih pripomočkov znašlo tudi kaj drugega, denimo harmonika in registrske tablice, za katere Robert "nima pojma, zakaj jih je ukradel". Stalni pripomoček v njegovem avtu pa so bile tudi roparske kapuce.

Namočil še brata

Trščinar je iz pripora je prek svojega dekleta še ne polnoletnemu bratu poslal pismo in mu naročil, naj del krivde za tatvine prevzame nase, kar je brat tudi storil, a nazadnje priznal, da je delal po bratovem načrtu. "Poskušali ste zlorabiti brata in ga pahniti v kazenski postopek, kar je huda oteževalna okoliščina," je specialnemu povratniku ob izreku sodbe dejal sodnik Gojmir Pešec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.